Κορωνοϊός: απερίσκεπτες κινήσεις σε σοβαρές καταστάσεις

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα διαπιστώνω πως αρκετοί διάσημοι ή αναγνωρίσιμες προσωπικότητες ενεργούν και κάνουν κινήσεις απερισκεψίας. Κινήσεις που παραπέμπουν σε ασθενή με κορωνοϊό και πολλές άλλες ανεκδιήγητες ενέργειες. Απολύτως λανθασμένες κινήσεις αναγνωρίσιμων ατόμων, που ενδεχομένως να επηρεάζουν μια ομάδα άλλων ηλικιακά ανθρώπων πολλούς ή λίγους. 

Δεν μπορώ να διανοηθώ ποδοσφαιριστή μεγάλου βεληνεκούς να προσπαθεί να «αποφύγει» τους δημοσιογράφους κάνοντας δήθεν ότι βήχει παραπέμποντας σε κάποιον που νοσεί από κορωνοϊό, δείχνοντας να υποβαθμίζει το γεγονός.

Όχι δεν είναι black humor να ακουμπάω όλα τα μικρόφωνα και όλο το χώρο που βρίσκομαι χαζογελόντας, δείχνοντας να εμπαίζω μια σοβαρή κατάσταση, σαν τον μπασκετμπολίστα του NBA που εν τέλει διαγνώστηκε ότι έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό. 

Δεν μπορώ να δικαιολογήσω προβεβλημένα πρόσωπα να επιδιώκουν την επικαιρότητα χρησιμοποιώντας μια σοβαρή κατάσταση για να μας προειδοποιήσουν τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Δεν δικαιολογείται ουδείς, παρά μόνο οι ειδικοί να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες ενημέρωσης και υποδείξεων. 

Εφόσον τέτοιες κινήσεις δεν έχουν την «σφραγίδα» μιας ενημερωτικής καμπάνιας (βλέπε σποτ Υπ. Υγείας Μένουμε Σπίτι) αν δεν είναι μέλος ή εκπρόσωπος ή έστω επιλογή ενός οργανισμού υγείας με σκοπό την επίσημη ενημέρωση σε τέτοια θέματα εξαιτίας της αναγνωρισιμότητάς τους, τότε ενεργεί απερίσκεπτα, υποβαθμίζεται η σοβαρότητα μιας κατάστασης η οποία οδηγείται στις τάσεις, στα likes και στην προβολή και να χάνεται η ίδια η ουσία.

Με τέτοιου είδους κινήσεις το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο, που ενδεχομένως και ο ίδιος να επιδιώκει. Το κάνω δήθεν έξυπνο (;) «χιουμοράκι» και έπειτα να προσπαθείς να σοβαροποιήσεις την κατάσταση είναι τελείως κατά την άποψη μου λανθασμένη κίνηση. Δεν πρόκειται να σε πάρει κανείς μετέπειτα στα σοβαρά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, διότι γίνεται με λάθος τρόπο. 

Αντιθέτως όπως επί παραδείγματι ο προπονητής της Λίβερπουλ να μην απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την γνώμη για την πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας «δεν είναι η δουλειά μου» ή να απαντά «δεν είμαι ειδικός καλύτερα ρωτήστε αυτούς εκεί» γίνεσαι πρότυπο και σαφώς δεν το επιδιώκεις. 

Οικονομολόγος Εκπαιδευτικός. Πτυχιούχος Δ.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Οικονομικές & Επιχειρηματικές Σχέσεις και την Τραπεζική. Εργάστηκα ως οικονομικός σύμβουλος , όμως με κέρδισε η εκπαίδευση (παιδί εκπαιδευτικών ίσως να συνέβαλε). Μαζί θα διερευνήσουμε το ευρύτερο πεδίο των οικονομικών αλλά και κάθε τι που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον θα το αναλύσουμε.