Μόδα και ομορφιά: Είναι και αυτός ένας χώρος

Ουκ ολίγες φορές, έχω αναφερθεί σε κείμενά μου για το πόσο σκληρός είναι ο χώρος της μόδας και πόσο πολύ ενδέχεται να επηρεάσει τις νέες γυναίκες σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλει.

Όμως, η μόδα παραμένει και αυτός ένας επαγγελματικός χώρος. Και όπως το κάθε επάγγελμα, έτσι και αυτό έχει κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσεις να ασχοληθείς με αυτό. Όπως και δε θα μπορούσες να γίνεις καθηγητής Γερμανικών αν δε γνωρίζεις τίποτα από Γερμανική γλώσσα, έτσι δεν μπορείς να γίνεις μοντέλο αν δεν πληροίς συγκεκριμένα γνωρίσματα (ύψος, κιλά, δέρμα) στην εμφάνισή σου. Δεν είναι ρατσισμός, είναι τα γνωρίσματα και οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Και γιατί να αισθανθώ άσχημα αν δεν έχω τις εξωτερικές απαιτήσεις για να γίνω μοντέλο; Γιατί δεν αισθάνομαι, για παράδειγμα, το ίδιο άσχημα με εκείνους που παίρνουν Νόμπελ ή η ευφυία τους είναι για τη NASA; Γιατί να θέλω να αποκτήσω τις αναλογίες μοντέλου και να μην έχω την ίδια λαχτάρα να διαβάσω για να οξύνω περισσότερο το μυαλό μου; Γιατί να ζηλεύω τη Ναόμι Κάμπελ και να μην αισθάνομαι άσχημα για το ότι δεν έχω τη μουσική διάνοια του Μπετόβεν ή την καλλιτεχνική κλίση του Πικάσο; Γιατί να αισθανθώ άσχημα για τον εαυτό επειδή δεν έχω την κατάλληλη εμφάνιση για ένα επάγγελμα και όχι το κατάλληλο μυαλό για μία επιστήμη;

Δε θα μπορούσα να γίνω μοντέλο, όπως δεν μπορώ να γίνω και αστροναύτης. Και είμαι εντάξει με αυτό, γιατί η κλίση και οι ικανότητές μου είναι πλασμένες για κάτι άλλο. Δεν είμαστε όλοι για όλα, κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και γιατί να αισθανθώ άσχημα για το μόντελινγκ, όταν γνωρίζω ότι δεν μπορούν όλοι να γράφουν όπως εγώ; Ο καθένας έχει την κλίση του και η κάθε δραστηριότητα και επάγγελμα έχει τις δικές της απαιτήσεις. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι μοντέλα, όπως δεν μπορούν να γίνουν όλοι αρθρογράφοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι ή μαέστροι.

Άλλο μία όμορφη γυναίκα, άλλο ένα καλό μοντέλο. Και καμίας γυναίκας η αυτοεκτίμηση δε χρειάζεται να πέφτει επειδή ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Όμως, η επαγγελματική μόδα σίγουρα θα έχει και αυτή κάποια στάνταρτς. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όποια γυναίκα δεν κάνει για αυτό, δεν είναι όμορφη.

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία.