5η Σεπτεμβρίου: Η παγκόσμια μέρα φιλανθρωπίας που πρέπει να εορτάζεται από τον καθένα μας ξεχωριστά!

Κάποιοι από εσάς θα γνωρίζετε και άλλοι πάλι όχι, ότι η 5η Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια μέρα φιλανθρωπίας. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί οργανισμοί αλλά και αρκετοί άνθρωποι ατομικά, επιλέγουν να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο τον συνάνθρωπό τους.

Γιατί όμως λέμε ότι την συγκεκριμένη μέρα εορτάζεται κάτι πολύ σημαντικό;  

Ακριβώς επειδή η φιλανθρωπία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Συγκεκριμένα, η φιλανθρωπία ετυμολογικά σημαίνει «αγάπη του ανθρώπου» με την έννοια της φροντίδας για την θρέψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων. Απορρέει από την άσκηση των ανθρώπινων αξιών και βασίζεται στον εθελοντισμό. Ο πιο συμβατικός σύγχρονος ορισμός είναι οι «ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για το κοινό καλό, με έμφαση στην ποιότητα ζωής».

Γιατί να γίνω φιλάνθρωπος;

Μέσω της φιλανθρωπίας, όχι μόνο βοηθιούνται σε πολλαπλούς τομείς χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και οι λεγόμενοι φιλάνθρωποι αισθάνονται την ηθική ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς. Όλοι έρχονται πιο κοντά και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποκαθίσταται ακόμη και η κοινωνική συνοχή σε καιρούς αβέβαιους και σκοτεινούς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φιλανθρωπίας και εθελοντισμού;

Εκ πρώτης σκέψεως, θα λέγαμε πως η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Όταν ένας άνθρωπος είναι φιλάνθρωπος, βοηθά τον συνάνθρωπό του κυρίως με την μορφή οικονομικής στήριξης. Επίσης, μπορεί να προσφέρει ιατρική βοήθεια, φαγητό, ρούχα αλλά και ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε πως όλα αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα φιλανθρωπίας στα οποία μπορεί να επιδοθεί κάποιος. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις φιλανθρωπίας η λύση στο πρόβλημα κάποιου ανθρώπου είναι περισσότερο στιγμιαία.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως στην περίπτωση του εθελοντισμού. Όταν κάποιος είναι εθελοντής, επιδίδεται σε δραστηριότητες και πράξεις που βοηθούν τον συνάνθρωπό του και τις οποίες πραγματοποιεί σε τακτική βάση. Δεν είναι λοιπόν δραστηριότητα της μιας φοράς τον χρόνο, αλλά κατά κάποιον τρόπο συνήθεια και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Πέρα όμως από το πόσο συχνά προσφέρουν βοήθεια στους συμπολίτες τους οι φιλάνθρωποι και οι εθελοντές, μια ακόμα μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό είναι το γεγονός πως πολλοί εθελοντές έχουν αυτή την ιδιότητα επειδή οραματίζονται κάτι. Το όραμά τους μπορεί να είναι για παράδειγμα ένας καινούριος κόσμος ή η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για ορισμένες ομάδες ατόμων.

Ποιος βοηθάει πιο πολύ, ο φιλάνθρωπος ή ο εθελοντής;

Προφανώς και οι δύο βοηθούν σημαντικά. Το μόνο που μπορεί να αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο βοηθούν. Ωστόσο, ακόμα και μια μικρή χρηματική βοήθεια είναι πολύ σημαντική για όποιον την έχει ανάγκη!

Πώς μπορώ να γίνω φιλάνθρωπος ή εθελοντής;

Και όμως η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ιδιαίτερα απλή. Μια και μόνο αναζήτηση στο google είναι ικανή να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τις χιλιάδες αξιόλογες φιλανθρωπικές και εθελοντικές οργανώσεις που υπάρχουν στις μέρες μας. Από εκεί και μετά, ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο!

Από την Πίττη Μαριάνθη

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!