Ο διατροφικός απολογισμός των γιορτών

Οι γιορτές τελείωσαν και μαζί με ευχές, δώρα και όμορφες στιγμές ίσως άφησαν και 2-3 κιλάκια παραπάνω που αρχίζουν να μας ενοχλούν.Η πρόσληψη βάρους μάλλον δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και οι υπόλοιπες γιορτές των ημερών αυτών είναι αρκετά συνδεδεμένες με την κατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκών. Tα τραπέζια είναι περισσότερα όπως και οι έξοδοι για ποτό και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παντού γύρω μας. Η πληθώρα των πειρασμών λοιπόν οδηγεί πολλούς να χάνουν εντελώς τον έλεγχο της πρόσληψης φαγητού και ποτού για ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων χάνοντας κάθε μέτρο και σύνεση στις επιλογές.

Πόσο μπορεί να αυξηθεί το βάρος στις γιορτές;

Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Έρευνα στις Η.Π.Α., στην Ιαπωνία και τη Γερμανία έδειξε ότι οι άνθρωποι αύξησαν το βάρος τους περίπου στο 0,5% μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Σαν νούμερο αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μέσο όρο και σε επίπεδο πληθυσμού έχει μεγάλη σημασία. Δυστυχώς, μέρος αυτών των κιλών φαίνεται ότι διατηρήθηκαν και μέχρι το καλοκαίρι επιβεβαιώνοντας την τάση των ανθρώπων να παίρνουν βάρος με τα χρόνια.

Αν ανήκετε σε αυτούς που αντίκρισαν το νούμερο στη ζυγαριά με τρόμο αυτές τις ημέρες, σκεφτείτε τι πήγε λάθος, για να το διορθώσετε σε επόμενη περίοδο γιορτών. Την επόμενη φορά προσπαθήστε να μην ξεχνάτε εντελώς τις συνήθειες της άσκησης και της διατροφής που έχετε όλο το έτος. Να τρώτε κανονικά τα υπόλοιπά σας γεύματα, καθώς ούτε η μεγάλη μείωση της πρόσληψης τροφής πριν το εορταστικό τραπέζι έχει αποτέλεσμα, ενώ είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση. Τέλος, προσοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και ενεργειακά πυκνών τροφίμων όπως είναι τα γλυκά που μπορούν να εκτοξεύσουν τη θερμιδική πρόσληψη.

Πώς να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά των εορτών;

Για να μη μείνουν όμως τα κιλά αυτών των γιορτών, λάβετε δράση όσο πιο γρήγορα και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Βάλτε το στόχο για το νέο έτος! Τι καλύτερο για στόχο από το να φροντίσετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας με σωστή διατροφή και άσκηση και να φτάσετε αυτό το στόχο κιλών που έχετε στο μυαλό για χρόνια;
  • Διαχειριστείτε τα περισσεύματα. Αν έχετε περισσεύματα σε φαγητά και γλυκά από τις ημέρες των γιορτών, εντάξτε τα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, μία φέτα βασιλόπιτα για πρωινό, ένα μελομακάρονο για σνακ και το φαγητό που περίσσεψε από το τραπέζι σαν κυρίως γεύμα την επόμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομήσετε θερμίδες, καθώς τα περισσεύματα θα αντικαταστήσουν κάτι στη διατροφή σας και δεν θα προστεθούν σε αυτή.
  • Μπείτε πάλι σε πρόγραμμα. Μην καθυστερείτε άλλο την επαναφορά στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Η επιστροφή στο γυμναστήριο και η διατροφή δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσουν από Δευτέρα. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που θα είστε εκτός «προγράμματος», τόσο περισσότερο το βάρος που μπορεί να προσλάβετε.
  • Προσοχή στη μερίδα. Ίσως τις ημέρες των γιορτών να καταναλώσατε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, όμως ήρθε η ώρα για επαναφορά. Ενημερωθείτε για τη σωστή μερίδα και εφαρμόστε την σε εσάς και την οικογένειά σας.
  • Περιορίστε το αλκοόλ. Οι θερμίδες των ποτών είναι αρκετές και μάλιστα χωρίς να προκαλούν κορεσμό, χωρίς να μας χορταίνουν δηλαδή. Για να μειωθεί το βάρος, καλό θα ήταν να περιορίσουμε το αλκοόλ, όπως και γενικά τις υγρές θερμίδες, από αναψυκτικά ή/και χυμούς.
  • Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο βάρος. Επειδή η περίοδος των γιορτών επιφέρει αλλαγές και στα ωράρια του ύπνου, προγραμματίστε την καθημερινότητά σας, ώστε να σας διασφαλίζει 7-9 ώρες ύπνου ημερησίως.
  • Πείτε όχι σε δίαιτες εξπρές και τις «αποτοξινώσεις». Βρείτε τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας, που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς στερήσεις και μαγικούς συνδυασμούς. Αν πιστεύετε ότι σας είναι δύσκολο, απευθυνθείτε σε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, για να σας δώσει εξατομικευμένες λύσεις.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Είμαι πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Διατροφής-Διαιτολογίας,Παράρτημα Σητείας…Η πτυχιακή μου εργασία είχε ως θέμα τις «Διατροφικές προτιμήσεις των εγκύων και των λεχοϊδων και την συσχέτισή τους με την μείζονα κατάθλιψη (πριν τον τοκετό) και την επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό)» Η επιστήμη μας απαιτεί συνεχή ενημέρωση και ανάλυση των καινούριων δεδομένων που προκύπτουν. Μου αρέσει να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής μέσα από άρθρα και συζήτηση. Και μη ξεχνάτε, είμαστε ό,τι τρώμε!!