Ολοένα και περισσότερα άτομα φαίνεται ότι εντυπωσιάζονται από τα θεαματικά αποτελέσματα που υπόσχονται διαιτολογικά προγράμματα που είναι κατά καιρούς στη “μόδα”. Πόσο μάλλον όταν η επιβράβευση των κόπων τους είναι άμεση και χωρίς καθυστερήσεις. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά πέραν από προσωρινά, μπορεί να είναι ανθυγιεινά ακόμη και καταστρεπτικά για την υγεία του οργανισμού;
Ενδεικτικά λοιπόν θα αναφερθούμε σε τρεις δίαιτες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των ανθρώπων παγκοσμίως προκειμένου να επιτευχθεί η γρήγορη απώλεια βάρους.
Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (βασιζόμενη στη γνωστή δίαιτα Atkins)
Εδώ και πολλά χρόνια ανά περιόδους προτείνονται προγράμματα διατροφής χαμηλά σε υδατάνθρακες, υποσχόμενα θεαματικά αποτελέσματα, καθώς μειώνοντας τους υδατάνθρακες στην διατροφή υποτίθεται ότι ο οργανισμός μεταβολίζει το λίπος του, για να επιβιώσει. Σύμφωνα όμως με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 400.000 ατόμων προερχόμενα από 20 διαφορετικές χώρες και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο BBC, τα άτομα τα οποία λάμβαναν μειωμένες ποσότητες υδατανθράκων (30% των συνολικών προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων) παρουσίασαν μειωμένο προσδόκιμο ζωής έως και τέσσερα έτη έναντι των ατόμων που λάμβαναν φυσιολογική ποσότητα υδατανθράκων (50% των συνολικών προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων).
Δίαιτα χωρίς γλουτένη
Μια εξαιρετική δίαιτα, την οποία πρέπει να ακολουθούν αυστηρά και μόνο όσοι πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα της κοιλιοκάκης, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες της νόσου. Ναι, ορθώς διαβάσατε. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη είναι τα άτομα στα οποία απευθύνεται αυτή η δίαιτα, άτομα τα οποία παρουσιάζουν φλεγμονώδη αντίδραση στη γλουτένη, λόγω του ανωτέρου νοσήματος.
Και πώς γνωρίζετε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε δυσανεξία στη γλουτένη; Απαιτείται βιοψία του λεπτού εντέρου από ειδικό ιατρό. Υποθέσεις χωρίς εξετάσεις δε μας πείθουν. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη των σιτηρών (σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι) που τους προσδίδει ελαστικότητα. Η ομάδα των ατόμων λοιπόν που πάσχουν από αυτήν τη νόσο οφείλουν να ακολουθούν δίαιτα άνευ γλουτένης και να προμηθεύονται ειδικά τρόφιμα από φαρμακεία κατόπιν συνταγής ιατρού.
Στα άτομα που είναι υγιή η αποχή από τη γλουτένη, σύμφωνα με έρευνες, δε φαίνεται να έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία τους ούτε όμως και γρηγορότερο ρυθμό απώλειας βάρους σε σχέση με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Αντίθετα, απέχοντας άνευ λόγου από την γλουτένη, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιολογικών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τέλος, τα ειδικά τρόφιμα άνευ γλουτένης που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν λιγότερες φυτικές ίνες, λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα αυξάνοντας τον κίνδυνο ύπαρξης συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας, εντερικού άλγους ή ακόμα και καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία δυστυχώς εκθέτουν τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες αρσενικού, υδραργύρου και άλλων τοξικών βαρέων μετάλλων που είναι υπεύθυνα για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου αλλά και νευρολογικών διαταραχών.
Κετογονική δίαιτα
Μια διατροφή που ξεκίνησε σε νοσοκομειακό επίπεδο και δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την αποφυγή επεισοδίων σε επιληπτικά παιδιά και εφήβους, που δυστυχώς όμως έχει πλέον επικρατήσει, υποσχόμενη την γρήγορη απώλεια βάρους. Μια κετογονική δίαιτα βασίζεται στη μείωση των υδατανθράκων με ταυτόχρονη αύξηση των καλών λιπαρών. Συγκεκριμένα, τα ημερήσια ποσοστά των προσλαμβανόμενων μακροθρεπτικών συστατικών μιας κετογονικής δίαιτας είναι 80% λίπος, 15% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες. Μεγάλο ποσοστό όμως υγιών ατόμων που την ακολουθεί δε γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια μη ισορροπημένη διατροφή.
Αρχικά, έρευνες δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας σωματικού βάρους για τα άτομα αυτά ΔΕΝ είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ανθρώπων που ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους. Επίσης, συμπτώματα μιας τέτοιας διατροφής είναι η κακή διάθεση, η έντονη κακοσμία του στόματος, ζάλη, μυικές κράμπες και ταχυκαρδία. Επιπλέον, λόγω της αύξησης των ζωικών λιπαρών, προκαλείται έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε νοσήματα όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Τέλος, η χρόνια συσσώρευση κετονών, οι οποίες είναι οργανικές ενώσεις και απελευθερώνονται στα ούρα, αυξάνουν την οξύτητα αυτών με αποτέλεσμα να εκβιάζουν τον οργανισμό να αντλήσει ασβέστιο από τα κόκαλα, για να τις απομακρύνει, ελαττώνοντας έτσι την οστική πυκνότητα. Μεγάλος επίσης κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά ελλοχεύει αυξάνοντας ταυτόχρονα τις τιμές της κακής χοληστερόλης (LDL) και τριγλυκεριδίων (TG).
Ο εγκεκριμένος ρυθμός απώλειας σωματικού βάρους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συντελεί και σε καλύτερες πιθανότητες διατήρησης εντός φυσιολογικών ορίων, είναι μακροπρόθεσμα 0,5 με 1,5 κιλά την εβδομάδα, βάσει πάντα διαφορετικών παραμέτρων, τις οποίες μόνο ένας ειδικός εντοπίζει στον εκάστοτε ανθρώπινο οργανισμό. Άρα, μόνο κατόπιν ενός εξατομικευμένου προγράμματος από έναν ειδικό ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της σταδιακής απώλειας βάρους, της μακροχρόνιας διατήρησης της απώλειάς τους, της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και το βασικότερο, της βελτίωσης της υγείας και του τρόπου ζωής.
Όποιος μπαίνει στη διαδικασία να ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα σημαίνει ότι σέβεται τον εαυτό του και την υγεία του. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω θα δεχτείτε να υποβαθμίσετε την ποιότητα της ζωής σας μόνο και μόνο επειδή μια δίαιτα θεωρείται της μόδας;
Διατροφικές συμβουλές από: Εβίτα Βλάχου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος