Το αλκοόλ, τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές απόψεις για το αν η κατανάλωση ποτών κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας. Η υπερβολική κατανάλωση έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας εξαιτίας της περιεκτικότητας των ποτών σε αλκοόλ και, αν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι επιβλαβές για την υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε υπέρταση και σε ηπατοπάθεια.

Επιπλέον, όσο πιο συχνή είναι η κατανάλωση του ποτού, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού, του ήπατος και του παγκρέατος. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, κίρρωσης του ήπατος, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δείχνει να προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η μικρή καθημερινή κατανάλωση κρασιού μαζί με το γεύμα φαίνεται ότι βοηθάει, καθώς το κρασί περιέχει πέρα από οινόπνευμα και άλλες ευεργετικές ουσίες.

Σε περίπτωση που καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, τότε προτιμάτε τη μέτρια κατανάλωσή τους και ειδικότερα την κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς με τον τρόπο αυτό το οινόπνευμα απορροφάται με πιο αργό ρυθμό μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και ειδικά το κόκκινο κρασί συνεισφέρει στην υγεία της καρδιάς μας.

Η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται σε:

· 2 ποτήρια/ημέρα για τους άντρες

· 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες

Αν δεν επιλέγετε το κρασί και καταναλώνετε άλλα οινοπνευματώδη ποτά, η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε:

· 2 ποτά/ημέρα για άντρες

· 1 ποτό/ημέρα για γυναίκες

Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν δεν καταναλώσετε αλκοόλ για μία ή περισσότερες ημέρες, μπορείτε να καταναλώσετε τον αριθμό των επιτρεπόμενων ποτών συνολικά σε μια μέρα.

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς:

· Σε άτομα κάτω των 18 ετών, όπως απαγορεύεται και από τη νομοθεσία.

· Σε άτομα που παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για να μην υπάρξει κάποια ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με το ποτό.

· Σε εγκύους και ειδικά στο 1ο τρίμηνο.

Χρήσιμες συμβουλές:

· Είναι προτιμότερη η κατανάλωση κρασιού και ιδιαίτερα κόκκινου έναντι άλλων οινοπνευματωδών ποτών. Και αυτό, γιατί περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως πολυφαινόλες που έχουν ευεργετική δράση στην υγεία.

· Συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επεισοδιακή υπερκατανάλωση. Η επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι η κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες, 4 ή και περισσότερων ποτών για τις γυναίκες και 5 ή και περισσότερων ποτών για τους άνδρες που μπορεί να οδηγήσει στη μέθη.

Και όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι μας πρόγονοι «μέτρον άριστον»

Πηγές:

Ζαμπέλας, Α., (2003). «Η διατροφή στα στάδια της ζωής», Π.Χ. Πασχαλίδης: Αθήνα.

Είμαι πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Διατροφής-Διαιτολογίας,Παράρτημα Σητείας…Η πτυχιακή μου εργασία είχε ως θέμα τις «Διατροφικές προτιμήσεις των εγκύων και των λεχοϊδων και την συσχέτισή τους με την μείζονα κατάθλιψη (πριν τον τοκετό) και την επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό)» Η επιστήμη μας απαιτεί συνεχή ενημέρωση και ανάλυση των καινούριων δεδομένων που προκύπτουν. Μου αρέσει να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής μέσα από άρθρα και συζήτηση. Και μη ξεχνάτε, είμαστε ό,τι τρώμε!!