Η λέξη βιταμίνη προέρχεται από το λατινικό vita, που σημαίνει ζωή. Ο ρόλος και η αξία τους λοιπόν για τον οργανισμό μας είναι ανεκτίμητη. Και, παρότι στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες είδη πολυβιταμινών, οι τροφές παραμένουν η βασική πηγή τους.
Οι πολύτιμες βιταμίνες που ευθύνονται η κάθε μια ξεχωριστά για κάποιες βασικές λειτουργίες του οργανισμού μπορούν να σου δείξουν τον δρόμο της ευεξίας.
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α: είναι αντιοξειδωτική, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση του δέρματος καθώς επίσης και για την υγεία των ματιών και των δοντιών.
Πηγές: καρότα, γάλα, τυρί, συκώτι, σπανάκι, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πεπόνι, μάνγκο, κόκκινες πιπεριές, φασόλια μαυρομάτικα.
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 (θειαμίνη): τονώνει τα νευρικά κύτταρα, βελτιώνει τη μνήμη και όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες, συμβάλει στην υγεία της καρδιάς, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή ψυχολογική κατάσταση.
Πηγές: μπανάνα, κρέας, πατάτα, μαγιά, δημητριακά, λαχανικά, σπόροι ολικής αλέσεως, φασόλια, σπανάκι, καλαμπόκι, φιστίκια, σόγια.
- ΒΗΤΑ ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ: Η τακτική κατανάλωσή της βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, διατηρώντας την όραση υγιή, το δέρμα λαμπερό και το ανοσοποιητικό ισχυρό.
Πηγές: καρότα, γλυκοπατάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, κολοκύθα, σπανάκι, kale, σπαράγγια, μπρόκολο, πεπόνι, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μάνγκο, γκρέιπφρουτ. Βρίσκεται επίσης σε βότανα και μπαχαρικά όπως το τσίλι, η ρίγανη, η πάπρικα και ο μαϊντανός.
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12: είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συντελεί επίσης στην καλή ψυχολογική κατάσταση.
Πηγές: συκώτι, κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, μπρόκολο, φακές.
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6: βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών της διατροφής. Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και στην αιμοποίηση. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή ορμονών οι οποίες χρησιμοποιούν ως υπόστρωμα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Πηγές: αυγά, κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, καρύδια, λαχανικά, συκώτι.
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, κρατάει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αγγεία υγιή. Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, χρησιμεύει στην μείωση των δυσάρεστων συνεπειών του κοινού κρυολογήματος, αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων. Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Εξασφαλίζει την σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Πηγές: εσπεριδοειδή, πιπεριές, φράουλες, σπανάκι, αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, μπανάνα, ροδάκινο, σταφύλια, αγγούρι, καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγια.
- BITAMINH D: Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συντίθεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας. Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές, προστατεύει την υγεία των οστών και των δοντιών. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.
Πηγές: γαλακτοκομικά, σαρδέλα, σολομός, τόνος, θαλασσινά, κρόκος αυγού, μανιτάρια.
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που λειτουργεί σαν φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Μειώνει τον κίνδυνο για καταρράκτη, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Βοηθά επίσης στη βελτίωση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, στην υγεία του δέρματος καθώς και στην τόνωση του οργανισμού.
Πηγές: φυτικά έλαια (σιτέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, ηλιόσποροι), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το αυγό.
Τόσο οι υδατοδιαλυτές, όσο και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Για να κρίνουμε αν υπάρχει επάρκεια στην πρόσληψή τους, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας πληροφορίες που προέρχονται από τις βιοχημικές αναλύσεις, την κλινική εικόνα και το ατομικό ιστορικό του ατόμου. Ένας διατροφολόγος-διαιτολόγος μπορεί μέσα από το κατάλληλο διατροφικό σχήμα να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών για κάθε περιστατικό.
Από την Μαρία Παρίση (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)
Site: https://mariaparisi.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/MariaParisi.nutritionist
Instagram: https://www.instagram.com/mariaparisi.nutritionist/