Πόσο ασφαλής είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο την περίοδο της καραντίνας;

Η εποχή του κορωνοϊού δημιούργησε πολλά ερωτήματα και φόβους στον κόσμο. Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο και κάτω από ποιες συνθήκες;

Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός ιατρός στην απολύμανση και αποστείρωση. Είναι κάτι που γνωρίζει καλά και εφαρμόζει καθημερινά. Η αποστείρωση επιτυγχάνεται με την εξόντωση όλων των μικροβίων και των σπόρων αυτών που βρίσκονται στις επιφάνειες των εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική, με χημικά ή φυσικά μέσα.

Είναι το μοναδικό «όπλο» καταπολέμησης που έχουμε απέναντι στην διάδοση των διαφόρων ασθενειών, σοβαρών και μη, που προκαλούν τα μικρόβια όπως η ηπατίτιδα Β και το AIDS. Στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται δύο συσκευές για την αποστείρωση, ο κλίβανος και το αυτόκαυστο.

Από την άλλη, η απολύμανση αφορά την εξόντωση με χημικά μέσα των διάφορων μικροοργανισμών, αλλά δεν εξοντώνονται οι σπόροι των μικροβίων, κάνοντας αυτή και την βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών.

Παρόλα αυτά, η απολύμανση συμπληρώνει την αποστείρωση, καθώς η αποστείρωση αφορά περισσότερο τα εργαλεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή, ενώ η απολύμανση αφορά τις επιφάνειες του οδοντιατρείου όπως η οδοντιατρική έδρα, οι πάγκοι κ.ά.

Απολύμανση γίνεται μετά από κάθε επίσκεψη ασθενή, ενώ η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι απαραίτητη. Ακόμα και η συγκομιδή μολυσματικών απορριμμάτων μετά την απομάκρυνση του ασθενή γίνεται με τρόπο προστατευτικό. Αποστείρωση γίνεται στο τέλος κάθε μέρας.

Οι συνθήκες προσέλευσης και εξυπηρέτησης των ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

 • Οι ασθενείς θα πρέπει να τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού. Απαγορεύεται να προσέρχονται στο ιατρείο απροειδοποίητα.
 • Στο τηλέφωνο θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος αν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, πυρετό ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, ή αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19.
 • Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΟΟ δεν υπάρχει αναμονή, καθώς επίσης και δεν διασταυρώνονται ασθενείς στον χώρο αναμονής.
 • Δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά γι’ αυτό πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση και λίστα αναμονής.
 • Οι ασθενείς θα πρέπει να καταφθάνουν στο ιατρείο ακριβώς στην ώρα του ραντεβού τους –ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα- και αν τυχόν τους ζητηθεί να περιμένουν, θα περιμένουν εκτός αυτού, για την ασφάλεια όλων.
 • Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται μόνοι στο ιατρείο (εκτός όσων χρήζουν ανάγκης κηδεμόνα ή βοήθειας κατά τη βάδιση, για παράδειγμα) και πάντα φορώντας μάσκα.
 • Οι ασθενείς όταν θα εισέρχονται στο ιατρείο θα πρέπει να αφήνουν τα πράγματά τους εκεί που θα τους υποδείξει ο οδοντίατρος. Ύστερα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το μπάνιο για να πλένουν τα χέρια τους και για να απορρίπτουν τα γάντια μιας χρήσης που μπορεί να φορούν κι έπειτα να βγάζουν και να φυλάσσουν τη μάσκα τους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισηπτικό πριν εισέλθουν στον χώρο του εξεταστηρίου.
 • Ο οδοντίατρος λαμβάνει επιπλέον προστατευτικά μέτρα από ό,τι συνήθως. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια όλων.
 • Πριν την εξέταση των ασθενών, λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και σημειώνονται η ημερομηνία προσέλευσης για να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει ανίχνευση των επαφών του ασθενούς.
 • Ο χρόνος ανάμεσα στα ραντεβού είναι τουλάχιστον μία ώρα. Ο οδοντίατρος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τον αερισμό του χώρου, την απολύμανση του χώρου και την αλλαγή των ατομικών μέτρων προστασίας.
 • Κατά την έξοδο από το ιατρείο οι ασθενείς καλούνται να χρησιμοποιήσουν πάλι αντισηπτικό.

Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει θερμομέτρηση του ασθενούς, ενώ μπορεί να δοθούν ποδονάρια για την αποφυγή διασποράς του ιού από τα παπούτσια.

Πριν την οδοντιατρική παρέμβαση συστήνεται η χρήση διαλύματος 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ιωδιούχου ποβιδώνης 0,2% σε μορφή στοματικού διαλύματος.

Αποφεύγονται οι εργασίες που παράγουν αερόλυμα και χρησιμοποιείται χειρουργική αναρρόφηση. Το ραντεβού αυτό μπαίνει πάντα τελευταίο.  

Σε πολλά ιατρεία χρησιμοποιούνται ακόμη και συσκευές καθαρισμού του αέρα.

Τέλος, αν τις επόμενες μέρες ο ασθενής αισθανθεί οποιαδήποτε αδιαθεσία, θα πρέπει να κάνει τεστ για covid-19 και να ενημερώσει τον οδοντίατρο ασχέτως αποτελέσματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απόλυτα ασφαλής όταν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και από τις δύο πλευρές.

Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Παν/μιο στο Ιάσιο (Ρουμανία). Έχει εξειδίκευση και στην Περιοδοντολογική θεραπεία. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑμΕΑ. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες μέσω δημοτικών κοινωνικών δικτύων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και συλλόγων. Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων, μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, των Γυναικών της ΕΕ και της HELP HELLAS, ειδ. Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ», Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Οδοντιάτρων Πειραιά. Αρθρογραφεί στο Επιστημονικό Περιοδικό του Συλλόγου και σε έντυπες και ψηφιακές εφημερίδες, αλλά και σε site.