Έρευνα: Μετρήθηκε η ευτυχία σχεδόν 200 ετών!

Χρησιμοποιώντας διάφορες νέες και καινοτόμες μεθόδους, ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δείκτη ο οποίος «μετράει» την εθνική ευτυχία από το 1820. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από διάφορες εφημερίδες και έγγραφα και ο δείκτης έκανε τα υπόλοιπα!

Τα αποτελέσματα του δείκτη ήταν εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα:

Οι αυξήσεις στο εθνικό εισόδημα έχουν την τάση για αύξηση της εθνικής ευτυχίας, αλλά χρειάζεται μια γενναιόδωρη αύξηση για να φανεί σε εθνικό επίπεδο.

Μια αύξηση κατά 1 έτος στη διάρκεια ζωής είχε το ίδιο αποτέλεσμα με μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% όσον αφορά την ευτυχία.

Ένας χρόνος πολέμου λιγότερος, είχε την ίδια επίδραση με αύξηση το ΑΕΠ κατά 30%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον πόλεμο, η χειρότερη επίδοση ευτυχίας υπήρξε στο λεγόμενο «Χειμώνα της δυσαρέσκειας». Αντίστοιχα στις ΗΠΑ κάτι παρόμοιο συνέβη με τον πόλεμο του Βιετνάμ και την εκκένωση του Σαϊγκόν.

Συμπερασματικά, παρατηρήθηκαν ότι γεγονότα πολέμου έχουν την τάση να επηρεάζουν περισσότερο την ευτυχία σε σχέση με κάποια «έκρηξη» μεγέθυνσης ή ύφεσης. Με αυτό το δείκτη έγινε ένα πρώτο βήμα να μετρηθεί αλλά και να κατανοηθεί η ευτυχία του παρελθόντος. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις κυβερνήσεις σχετικά με την προτεραιότητα των πολιτικών που θα εφαρμόσουν.

Πηγή:

University of Warwick. “Reading the past like an open book: Researchers use text to measure 200 years of happiness: National happiness levels of previous centuries (1820 – 2009) measured for the first time.” ScienceDaily. 14 October 2019

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!