ΔΝΤ: Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική για το 2019

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική για το 2019 (World Economic Outlook) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παγκόσμια μεγέθυνση αναμένεται να φτάσει το 3% για το 2019 ενώ την περσινή χρονιά ήταν 3,6%.

Σε γενικές γραμμές οι δείκτες παγκοσμίως δείχνουν βελτιωμένοι, όπως για παράδειγμα τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας σε μεγάλες οικονομίες σαν τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία. Το ένα τέταρτο από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και των αναδυόμενων αγορών, προβλέπεται να έχουν ρυθμούς μεγέθυνσης που θα ξεπερνούν το 5%.

Παρόλα αυτά το ΔΝΤ προβλέπει μια συγκρατημένη μεγέθυνση (3% όπως αναφέρθηκε) και από τις χαμηλότερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι λόγοι ίσως είναι φανεροί. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι δασμοί γίνονται εμπόδια στις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, προτείνονται κάποιες λύσεις από το ΔΝΤ, όπως ορθή χρησιμοποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τη διακοπή στα εμπόδια του εμπορίου όπως δασμούς. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές. Η κρίση του κλίματος δε θα μπορούσε να απουσιάζει, καθώς προτείνεται η αντιμετώπισή της.

Πηγή:

IMF’s World Economic Outlook, Οκτώβριος 2019

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!