Αντιδράσεις για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Η είδηση για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο φαίνεται πως προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών –σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας- που υπολογίζεται να κοστίσει μισό εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μήκος 2,7 χλμ. και ύψος 50 εκατοστά πάνω από τη θάλασσα με μη στρατιωτικές προδιαγραφές. Το φράγμα θα έχει πιλοτική λειτουργία και είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθειά του.

Γρήγορα ήρθαν οι αντιδράσεις από την ηλεκτρονική έκδοση DER SPIEGEL, που περιγράφεται το εν λόγω φράγμα σαν το τείχος του Ντόναλντ Τραμπ και πως έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε «τείχη στη θάλασσα» ενώ σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμαθε για τα φράγματα από τα μέσα ενημέρωσης δίχως να υπάρχει ξεκάθαρος σκοπός δημιουργίας τέτοιων φραγμάτων. Ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline δηλώνει στο Focus Online πως πρόκειται για «απόλυτη τρέλα» θεωρώντας όμως πως η Ευρώπη δεν βοηθάει ιδιαίτερα την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης, οπότε είναι ένα είδος αυτοάμυνας για την Ελλάδα.

Όσον αφορά την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει ο αρνητικός σχολιασμός από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως πρόκειται για «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!