Ο Οδυσσέας Ελύτης σαν σήμερα κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Πέρασαν 40 χρόνια από τη βράβευση του αξιόλογου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Στις 18 Οκτωβρίου του 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (αναγγελία) και ο λόγος βράβευσης ήταν «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα».

Όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο nobelprize.org στην αγγλική γλώσσα, “The Nobel Prize in Literature 1979 was awarded to Odysseus Elytis “for his poetry, which, against the background of Greek tradition, depicts with sensuous strength and intellectual clear-sightedness modern man’s struggle for freedom and creativeness.”

Ο Ελύτης παρεβρέθηκε στην τελετή απονομής στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 όπου και του δόθηκε το βραβείο από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο. Με το βραβείο απέκτησε παγκόσμια φήμη, κάνοντάς τον έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.

Εικόνα:

By Unknown (Mondadori Publishers) – http://www.gettyimages.co.uk/search/2/image?phrase=Odysseas%20Elytis%20Mondadori%20&family=editorial&sort=best&excludenudity=true&page=1, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40912416

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!