Άνοιγμα: δείτε τι αλλάζει από σήμερα!

Από Κυριακή 13/12/20 μέχρι την Πέμπτη 07/01/21

Επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την παραλαβή μόνο της παραγγελίας στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος (μέθοδος click away). Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά από το σπίτι ή με POS στο κατάστημα.

Για μετακίνηση του ατόμου σε κατάστημα θα προηγείται αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή  με το έντυπο – βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Επίσης, ο πελάτης πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής (είτε εκτυπωμένη) ή μήνυμα SMS από την επιχείρηση (με επωνυμία επιχείρησης, ΑΦΜ, επωνυμία πελάτη και ακριβή ώρα παραλαβής παραγγελίας). Θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εν λόγω μετακίνηση εύρους 2 ωρών. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά.

Για την παραλαβή θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο. Η απόσταση μεταξύ των ατόμων θα είναι τα 2 μ. και οι ουρές έξω από τα καταστήματα θα είναι μέχρι 9 άτομα.

Αν παρατηρηθεί παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων που λειτουργούν με click away, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ στον πελάτη και από 2.000 έως 50.000 ευρώ στην επιχείρηση, καθώς επίσης και αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον 15 ημερολογιακές μέρες. Πρόστιμο επιβάλλεται και στον πελάτη σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή.

Η νέα δυνατότητα που θα έχουν οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι μέσω της μετεξέλιξης της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis. Ο καταναλωτής θα μπορεί να δίνει τον κωδικό στην επιχείρηση που έχει παραγγείλει ηλεκτρονικά μέσα από αυτή την πλατφόρμα. Ο επιχειρηματίας μπαίνει και εκείνος στην πλατφόρμα, ταυτοποιεί την παραγγελία και γυρίζει το αποδεικτικό στον καταναλωτή. Έτσι, δεν θα χρεώνονται οι επιχειρήσεις με SMS. Αυτό θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα.

Από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ σε όλη τη χώρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως  9 μ.μ. Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 13-20-27 Δεκεμβρίου! Ισχύει και εδώ η αποστολή SMS στο 13033 με νούμερο 2.

Επίσης, όπως είναι προφανές θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ξεκαθαρίζεται ότι αν κάποιο κομμωτήριο για παράδειγμα, διαθέτει και υπηρεσίες πεντικιούρ-μανικιούρ, δεν θα λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες, παρά μόνο της κόμμωσης. Παρόμοια περίπτωση είναι και τα βιβλιοπωλεία, από Δευτέρα θα λειτουργούν κανονικά τα αμιγώς καταστήματα βιβλιοπωλείων (να έχουν κύρια δραστηριότητα τα βιβλία και να πουλάνε μόνο βιβλία όχι άλλα αγαθά) και όχι π.χ. τα χαρτοπωλεία.

Τονίζεται ότι θα διατηρηθεί απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22.00 – 05.00 (10 το βράδυ έως 5 το πρωί) με ισχύ από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021

Για πληροφορίες – καταγγελίες στο 1520

13/12/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!