Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θερινά σινεμά, δρώμενα: πότε ανοίγουν και τι ισχύει

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 07/05/20 πέρα από τα νέα και άμεσα μέτρα για τον πολιτισμό, ανακοίνωσε και μερικές λεπτομέρειες για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, καθώς και τι ισχύει για τα θερινά σινεμά, τα ζωντανά θεάματα και τις πρόβες.

Από 18/05/20 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η έναρξη προβών και η έναρξη κινηματογραφικών γυρισμάτων. Σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, ενώ θα γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Επίσης, θα υπάρχουν και ειδικοί κανόνες ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου των ατόμων.

Σχετικά με τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται κλιματιστικό ανοικτού κυκλώματος και να γίνεται απολύμανση πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας ή γυρίσματος. Σχετικά με την προστασία καλλιτεχνών και εργαζόμενων, συστήνεται χρήση μάσκας, αντισηπτικό και προστατευτική προσωπίδα. Τέλος, θα υπάρχουν ειδικοί κανόνες για κομμωτήριο, μακιγιάζ, εξοπλισμό κ.λπ.

Από 01/06/20 παίρνουν σειρά τα θερινά σινεμά με όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες υγιεινής με τους αρχαιολογικούς χώρους και θα υπάρχει και εδώ ειδική διαδικασία για την είσοδο και έξοδο του κοινού.

Τα μουσεία ανοίγουν από 15/06/20 και εδώ οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται είναι τα 2 μέτρα. Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, ενώ θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος. Οι κανόνες υγιεινής και η ροή εισόδου-εξόδου θα είναι όπως και στα προηγούμενα.

Όσον αφορά τα ζωντανά θεάματα – δρώμενα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου και μόνο σε ανοικτούς χώρους. Τα άτομα που δεν θα φορούν μάσκα στη σκηνή πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% για να τηρούνται οι αποστάσεις. Η σειρά καθισμάτων θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από τη σκηνή. Σε εκδηλώσεις με όρθιο κοινό, πρέπει να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου. Σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και την είσοδο-έξοδο του κοινού, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε και παραπάνω.

Η καλλιτεχνική εκπαίδευση θα ακολουθήσει των πορεία των εκπαιδευτικών δομών. Συγκεκριμένα από 11/05/20 ξεκινούν οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, οι Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού, Ανώτερος κύκλος Ωδείων & Μουσικών Σχολών, 4ο και 5ο έτος Σχολών Βυζαντινής Μουσικής. Τα επόμενα στάδια θα είναι στις 18/05/20 και στις 24/05/20.

07/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!