Ε.Ε.: Στήριξη Ελλάδας – Η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. ύστερα από συνεδρίαση στην Κροατία συζήτησαν για την κρίση στο Idlib και για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Η Ε.Ε. αναγνωρίζει το μεταναστευτικό βάρος και το ρίσκο της Τουρκίας, καθώς επίσης και την προσπάθεια που έχει καταβάλλει για την υποδοχή 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων. Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς.

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και τονίζει πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης. Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη μέλη. Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης.

Επίσης, η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δηλώνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στις 06/03/20

Πηγή: Συμβούλιο της Ε.Ε .

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!