Η διχογνωμία για τη χρήση μάσκας – τι ισχύει

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σ. Τσιόδρας έκανε μια σημαντική αναφορά σχετικά με τη χρήση μάσκας από το γενικό κοινό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το αμερικανικό CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Ωστόσο ο Διευθυντής του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη νόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η χρήση μάσκας πρέπει να αποφεύγεται διότι ενδέχεται να μην χρησιμοποιείται σωστά από το κοινό, την ίδια στιγμή που υπάρχει έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά.

Έτσι, σε μέρη της Ασίας, ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα, κάτι που προωθούν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή τη στιγμή το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Μάλιστα, αν όλοι μας τηρούμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους.

Πηγή: Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Σ. Τσιόδρα στις 01/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!