Η Ευρώπη εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την έγκριση για την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της Moderna.

Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που έχει δώσει έγκριση και προορίζεται για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η επιτροπή (CHMP) αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Έτσι εξασφαλίζεται ότι πληροί τα πρότυπα της Ε.Ε.

Γενικά, η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Moderna υπολογίστηκε σε περίπου 28.000 άτομα ηλικίας 18 – 94 ετών (χωρίς ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης) με το ποσοστό να είναι 94,1%. Επίσης, η αποτελεσματικότητα υπολογίζεται σε 90,9% στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο «ισχυρής λοίμωξης», συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χρόνια πνευμονική νόσο, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, ηπατική νόσο, διαβήτη ή λοίμωξη HIV.

Το εν λόγω εμβόλιο χορηγείται και αυτό σε 2 δόσεις στο μπράτσο με διαφορά 28 ημερών.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, ρίγη, πυρετός, πρησμένοι ή ευαίσθητοι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, ναυτία και έμετος.

Πηγή: ΕΜΑ

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!