Η σωστή στιγμή…

Σκέφτηκες ποτέ πόσα πράγματα θα άλλαζες εάν γυρνούσε ο χρόνος πίσω;

Πόσες καταστάσεις εάν είχες χειριστεί εσύ ο ίδιος διαφορετικά θα είχαν διαφορετική έκβαση; Και αν ναι, αναρωτήθηκες γιατί την στιγμή που έπρεπε, λειτούργησες με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που θα επέλεγες σήμερα;

Προφανώς και δεν έχει καμία σημασία θα έλεγε κανείς, διότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και δεν αλλάζει. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να κατανοήσεις τον εαυτό σου. Να αντιλαμβάνεσαι την αιτία εξαιτίας της οποίας σου δημιουργείται το κάθε συναίσθημα, είτε θετικό είτε αρνητικό, για τον κάθε άνθρωπο και για την κάθε κατάσταση την κάθε στιγμή. Διότι μέσα από αυτή την επίγνωση μαθαίνεις να σέβεσαι εσύ τον εαυτό σου. Μαθαίνεις να ακούς τις δικές σου ανάγκες και να εκπληρώνεις τις επιθυμίες σου. Μαθαίνεις να μην έχεις ενοχές όταν σου δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα για κάποιον αλλά και να γνωρίζεις ότι οι δικές σου επιλογές, τις οποίες έκανες οικειοθελώς, σε οδήγησαν στο σήμερα.

Σαφέστατα δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής σε όλα τα ζητήματα. Για παράδειγμα την οικογένεια δεν την διαλέγουμε. Διαλέγουμε όμως τη σχέση που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τα μέλη της. Διαλέγουμε τα άτομα που θα αποκαλούμε φίλους μας, το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε, τον άνθρωπο που θα έχουμε σχέση ή θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί του. Διαλέγουμε ποια ερεθίσματα από αυτά που μας δόθηκαν θα υιοθετήσουμε και στη δική μας ζωή. Επιλέγουμε εάν θα πάρουμε την απόφαση να εξελιχθούμε, κάνοντας τις ανάλογες «θυσίες» ή να επιμείνουμε σε μια κατάσταση που ενδεχομένως δεν μας εκφράζει μόνο και μόνο για να αποφύγουμε την προσπάθεια. Επιλέγουμε εάν θα είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, την οποία εμείς οι ίδιοι ορίζουμε σύμφωνα με τα ατομικά μας θέλω ή εάν θα επαναπαυτούμε στην αδράνεια εξαιτίας του φόβου για τις συνέπειες που η προσπάθεια ενδέχεται να επιφέρει. Επιλέγουμε εάν θα πιστέψουμε στον εαυτό μας, υποδεικνύοντάς του μέσα  από τις πράξεις μας ότι έχουμε δυνατότητες και διαλέγουμε επίσης εάν θα διατηρήσουμε την εικόνα που δημιούργησαν οι σημαντικοί άλλοι για μας σε εμάς.

Σίγουρα οι συνθήκες παίζουν ρόλο σε όλο αυτό. Σίγουρα υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την σκέψη και τη δράση μας. Συχνά  δημιουργείται η αίσθηση ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, επιτρέποντας στον εαυτό μας να κάνει ένα «διάλειμμα» από τη ζωή. Και ακολουθεί η αδράνεια. Η ελπίδα για το καλύτερο μέλλον το οποίο φυσικά δεν έρχεται ποτέ. Και χάνεται το παρόν.

Να σου πω όμως κάτι; Η κατάλληλη στιγμή δημιουργείται, δεν έρχεται. Και δημιουργείται στα πλαίσια της ζωής του καθενός, όπως είναι τη δεδομένη στιγμή. Πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Η επιλογή όμως θα είναι πάντα εκεί. Επομένως…

Επιλέγεις εάν θα δεις το ποτήρι μισό άδειο ή μισό γεμάτο.

Από την Όλγα Στεφανογιάννη

Δείτε βίντεο με θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος στο κανάλι ψychosocials

Οι Ψychosocials είναι μια ομάδα από εθελοντές φοιτητές ψυχολογίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την κοινωνία μας.