Κικίλιας: «σκληρό» lockdown τύπου Μαρτίου αν συνεχίσουμε με αυτά τα στοιχεία

Ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας, αναφέρθηκε στα τρία στοιχεία που προβληματίζουν, καθώς και την προσωπική του εισήγηση για ένα σκληρό και οριζόντιο lockdown σε περίπτωση που συνεχίσει να επιβαρύνεται η χώρα.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο.

Και στα Νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-COVID, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1594.

«Η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ, και η εισήγησή μου, αν θέλετε, στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο», δήλωσε ο υπουργός.

Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση. Πάντα οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι μας, πάντα η Επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό όταν ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.

«Εγώ πιστεύω ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, αφού δούμε και σήμερα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε με βάση την Αττική. Έχουμε και αυτές τις αυξήσεις στα κρούσματα και βλέπουμε και τα στοιχεία τα οποία μας παρουσιάζει κάθε πρωί ο κύριος Τσιόδρας, με τους Δήμους της Αττικής τον έναν πίσω από τον άλλον με αυξητικές τάσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να ελέγξουμε τη νόσο».

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!