Μητσοτάκης: από κοινού αγορά πατεντών για εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φαίνεται να υποστηρίζει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, η οποία αναφέρει την «από κοινού» αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) από την πλευρά της Ε.Ε. για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις. 

Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι ότι η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους. Με αυτόν τον τρόπο μένουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.

Ο καθηγητής τονίζει ότι αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία της Ευρώπης, γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω.

06/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!