Οι επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στον Έβρο με Ευρωπαίους αξιωματούχους (03/03/20) προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόβλημα των τελευταίων ημερών και να προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό»

«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν»

«Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων»

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της. Αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου»

Μερικές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα. Είμαστε μαζί γιατί η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας επέμβασης»

«Επίσης οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, 350 εκατομ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και άλλα 350 εκατομ. που μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο του τροποποιητικού προϋπολογισμού»

«Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κ.λπ. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι:

«Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες που προσπάθησαν τόσο καιρό να προστατεύσουν ανθρώπους. Και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συνδιαλλαγούμε και ότι πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες»

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλοι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική για τα ασυνόδευτα ανήλικα, να προστατεύσουμε το μέλλον τους»

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς:

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση»

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!