Πέτσας: απομακρύνεται η 7η του Δεκέμβρη – υπάρχουν θετικά στοιχεία

Ακολουθούν σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι τα δεδομένα θα μας δείξουν τον δρόμο, όχι οι ημερομηνίες. Τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες δείχνουν μία σχετική σταθεροποίηση και μείωση. Χθες είχαμε μία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία είναι θετικά. Δηλαδή, οι εξαγωγές είναι περισσότερες από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται πολύ ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid στα νοσοκομεία μας.

Βλέπουμε μία πορεία του ιού που βρίσκεται σταθερή ή πτωτική, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο. Και εφόσον θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η του Δεκέμβρη και θα πάμε λίγο αργότερα. Πόσο αργότερα και με ποιόν ρυθμό θα έχουν αυτές οι σταδιακές φάσεις, πάλι χωρίς να λέμε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση. Αν θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός μήνυμα ή θα υπάρξει ανακοίνωση της Κυβέρνησης, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις  αυτή τη στιγμή ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου. Θα ήταν ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης -η χαλάρωση τρέφει τον κορωνοϊό- το να ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Θέματα που αφορούν στην επανένωση οικογενειών και επιμέρους ζητήματα, θα τα δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες και θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις. Ο βασικός προγραμματισμός που έχουμε να κάνουμε είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό αυτόν και πώς θα τον νικήσουμε οριστικά τους επόμενους μήνες.

Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας μας, ώστε να έρθει πιο κοντά αυτός ο χρόνος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση των ειδικών για δύο ταχύτητες στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο γενικά στην Επικράτεια. Όταν υπάρχει μία χαλάρωση κάπου, αμέσως βλέπουμε να αναζωπυρώνονται τα κρούσματα και αρχίζει να υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει στο παρελθόν ακόμα και σε νησιά ή σε πιο απομονωμένες περιοχές. Δεν θέλουμε να το δούμε και τώρα. Άρα, επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή στην Επικράτεια και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για διαφοροποίηση γεωγραφικών ζωνών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, από τους επιστήμονές μας.

Για τα εμβόλια

Πάντα λέγαμε ότι μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς τα εμβόλια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Τοποθετούσαμε την προμήθεια τους στο τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Άρα, είμαστε μέσα στον σχεδιασμό μας. Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς και στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στους υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο Υγείας είναι να μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 άνθρωποι κάθε μήνα, στα 1.018 εμβολιαστικά  Κέντρα, που έχουν δημιουργηθεί. Έτσι ώστε με τα 25.000.000 εμβόλια που θα έχουμε προμηθευτεί μέχρι τέλος Ιουνίου, να μπορούν -εάν το επιθυμούν- να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες. Ένα από τα κέντρα αυτά επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο, στη Θεσσαλονίκη. Άρα, υπάρχει ο σχεδιασμός και θα ξεκινήσουμε ή στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Γενάρη.

2/12/20 – δηλώσεις στο MEGA

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!