Πέτσας: Δεν χαλαρώνουν τα μέτρα – κρίσιμες οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου

Διευκρινίσεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενόψει γιορτών αλλά και για τον εμβολιασμό.

Σχετικά με τις ημέρες των γιορτών, το βασικό ζητούμενο και στις γιορτές, αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία να είναι η ίδια οικογένεια που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Όσο πιο στενός είναι τόσο μικρότερος ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Και στις γιορτές θα παραμείνουμε αυστηρά στο σημερινό ωράριο.

Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. Όμως, είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην παρασυρθούμε από τη δεκάμηνη κόπωση. Ας μην εφησυχάσουμε. Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε στο τέλος της διαδρομής να μην τα καταστρέψουμε όλα.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, θα έχουμε την έγκριση του εμβολίου 21-22 Δεκεμβρίου από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Θα έρθει το εμβόλιο 26-27 στην Ελλάδα. Πριν το τέλος του έτους, θα έχουμε τη δυνατότητα σιγά-σιγά να αποστείλουμε σημαντικές παρτίδες εμβολίων στις πέντε βασικές αποθήκες ανά την Ελλάδα, από τις οποίες θα υπάρξει διακίνηση στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Και οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται, φυσικά, στη διαδικασία του εμβολιασμού. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Από την άϋλη συνταγογράφηση και τον φαρμακοποιό, μέχρι τη διαδικασία που θα προβλέπεται στο site embolio.gov.gr συν οποιαδήποτε παραδοσιακή διαδικασία με τα sms.

Είναι πολύ κρίσιμες οι πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου, όταν θα πάρουμε τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων, από την αποθήκευση να πάμε στα εμβολιαστικά κέντρα και να έχουμε τη σωστή προτεραιοποίηση, ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να ξέρει πού θα πάει και πότε για να κάνει το εμβόλιο.

Πηγή: media.gov.gr – 19/12/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!