Αυτά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικά για όλους

Πέρσι είχα ξεκινήσει με αυτή την παράγραφο:

Με την εορταστική σεζόν σε πλήρη εξέλιξη βλέπουμε παντού μηνύματα για χριστουγεννιάτικα πάρτι, οργανωμένες εκδρομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προσφορές για δώρα και γενικά, ό,τι θα μας κάνει να περάσουμε καλύτερα και λαμπερά αυτή την περίοδο.

Πόσο άκυρη όμως μοιάζει εφέτος αυτή η παράγραφος. Όχι ότι δεν θα ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα στους φίλους, τους συναδέλφους μας και στους αγαπημένους μας, αλλά αυτή η χρονιά που τελειώνει, δεν έχει τη μαγεία των προηγούμενων ετών, σχεδόν για όλους μας πλέον.

Είμαστε συναισθηματικά κοντά σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που βιώνουν δύσκολες στιγμές, και σχεδόν όλοι μας δεν αισθανόμαστε τόσο χαρούμενοι αυτή την εορταστική εποχή.

Αν έχετε ανάμεικτα συναισθήματα καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, δεν είστε οι μόνοι.

Αυτός ο χρόνος μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας όσο ποτέ και από τα πράγματα που ήταν σημαντικά για εμάς.

Προσωπικά μου λείπει πολύ η μητέρα μου και ο αδελφός μου, με παρηγορεί ότι είναι μαζί όμως.

Με ενοχλεί που δεν μπορώ να τους δω όποτε θέλω όμως, καθώς μένουν σε νησί. Και τους έχω στερηθεί τις γιορτινές ημέρες τα τελευταία χρόνια.

Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι μπορείτε να κάνετε αυτές τις γιορτές να μετράνε περισσότερο κάνοντας μόνο δύο πράγματα.

Η ζωή του καθενός από εμάς είναι διαφορετική.

Έχουμε διαφορετικές μικρές τελετές και παραδόσεις που μας αρέσει να τηρούμε. Το λατρεύω αυτό το δέσιμο, αυτή την ανάγκη να μείνουμε σε ό,τι μπορούμε παραδοσιακοί, να κρατήσουμε επαφή με τις ρίζες μας και να τιμήσουμε αυτούς που αγαπάμε, δείχνοντάς τους ότι, ακόμη κι αν δεν ακολουθήσαμε τα δικά τους βήματα, κάποια πράγματα ριζώσανε μέσα μας.

Φυσικά και θα ήθελα να είμαστε μαζεμένη όλη η οικογένεια, αυτό όμως δεν είναι εφικτό. Θα ήθελα να συζητώ με τον πατέρα μου, αλλά δεν γίνεται γιατί δεν ζει πια.

Τα παιδιά είναι υπέροχα και διασκεδαστικά, αλλά δεν απέκτησα. Άρα τα Χριστούγεννα που βλέπεις τα παιδιά να τρέχουν να ανοίξουν δώρα, δεν υπάρχουν σαν εικόνα στη ζωή μου.

Γιατί λοιπόν λέω ότι μπορείς να κάνεις τις γιορτές να μετράνε, κάνοντας μόνο δύο πράγματα; Και ποιά είναι αυτά;

Μία απόφαση που πήρα καιρό πριν. Να Αγαπώ αυτό που έχω.

Δοκιμάστε και εσείς να δείτε πως θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας μετά όταν αποφασίσετε να κάνετε το ίδιο. Για να ονομάσω μερικά από τα πράγματα τα οποία διαφέρουν σε σημαντικότητα μεν, αλλά όλα με κάνουν να αισθάνομαι ευγνώμων:

 • Τον Ελληνικό Ήλιο, που καίει ακόμη και το χειμώνα
 • Τον σύντροφό μου με τον οποίο δουλεύουμε στον ίδιο χώρο και τρώμε την ίδια ώρα βλέποντας και σχολιάζοντας σειρές -ξέρετε που-
 • Τις φίλες και τους φίλους μου που μου στέλνουν ό,τι πιο αστείο κυκλοφορεί και ανταλλάσσουμε μηνύματα που μας ανεβάζουν την διάθεση
 • Το Season 4 του The Crown! Πολιτική και χλιδή μαζί… σε ποιόν δεν αρέσει;
 • Την καλή μου υγεία
 • Μία δουλειά που με εξασφαλίζει οικονομικά
 • Χρήματα που δεν υπάρχουν πια γιατί τα έδωσα για καλό σκοπό
 • Το δικαίωμα να κάνω εγώ τις επιλογές της ζωής μου σαν ελεύθερος άνθρωπος σε μία δημοκρατική χώρα
 • Αμέτρητα βιβλία που θέλω μια ζωή για να τα διαβάσω, αλλά με τρελαίνει που τα έχω
 • Πρόσβαση στη Σοφία… και της νέας γνώσης αλλά και της εμπειρίας μου
 • Και το πιο σημαντικό.. τον έλεγχο του μυαλού μου.

Εσείς τι έχετε; Σίγουρα περισσότερα από όσα πιστεύετε.

Αγαπώ ό,τι έχω. Δεν είμαι απλά ευγνώμων, είναι παραπάνω από αρκετά.
Και είμαι ευγνώμων που έχω και όλους εσάς σαν μέρος του κόσμου μου.

Το ένα από τα 2 πράγματα που με κάνει να νιώθω καλύτερα αυτά τα Χριστούγεννα, είναι η ευγνωμοσύνη για ό,τι έχω.

Το δεύτερο, είναι η δυνατότητα να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ, αυτούς που έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ!

Μπορεί το 2020 να μας «έκλεψε» την κανονικότητά μας, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε συνθήκες που μας κάνουν να αισθανόμαστε «νορμάλ».

Είναι μόνο ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς στο τώρα – το οποίο είναι ακριβώς αυτό που έχουμε όλοι.

Αν ανήκετε στους τυχερούς που θα περάσουν αυτά τα Χριστούγεννα με την οικογένεια, λίγους φίλους σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για εκείνους που δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας είμαστε ακόμη περισσότερο γενναιόδωροι με την καλοσύνη μας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

Φέτος που δεν είναι εφικτή η προσωπική μας παρουσία, ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους συνανθρώπους μας που δεν κατάφεραν λόγω συνθηκών και Lockdown, να εξασκήσουν το δικαίωμά τους για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση.

Είτε απευθυνόμενοι στην ενορία μας, το Δήμο ή σε όποιον χρειάζεται υποστήριξη.

Εάν γνωρίζετε άτομα που δοκιμάζονται από απώλεια, οικονομική ανέχεια, κακοποίηση ή τραγωδία, ενημερώστε. Η προσωπική πρωτοβουλία πάντα είναι πιο δυνατή από την κοινωνική.  

Απευθυνθείτε σε κάποια από τις κοινωνικές ομάδες υποστήριξης ατόμων με ανάγκη:

1. Γραμμή Ζωής

Φροντίδα, προστασία, αίσθημα ασφάλειας για ηλικιωμένους μέσω Τηλεειδοποίησης. Υλοποιούν και υποστηρίζουν προγράμματα δράσης, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, αυτής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (65+).

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Είτε με εθελοντισμό ή με οικονομική ενίσχυση.

Επικοινωνία:

Emailinfo@lifelinehellas.gr,  Τηλ: 211-3499700, 210-5246202      
Έχετε επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί τους σε πραγματικό χρόνο:
 • Skype (username: eliaspg).
 • Facebook (www.facebook.com/Lifelinehellas)
 • Twitter @SilverAlertG

2. Παιδικά Χωριά SOS 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: 

Στηρίζοντας οικονομικά με όποιο ποσό μπορείτε εδώ ή με μία κλήση στο 19820 μπορείτε να προσφέρετε ένα συμβολικό αλλά σημαντικό ποσό για το ίδρυμα.

Ακόμα, αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια, δώρα και κάρτες μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού, μπορείτε να συμβάλλετε στην ενίσχυση του ιδρύματος, δίνοντας ένα ιδιαίτερο νόημα στα δικά σας Χριστούγεννα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς οι ανάγκες διαφοροποιούνται συνεχώς, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους παρακάτω τρόπους:

Αθήνα: 210-3313661 | email: sosathens@sos-villages.gr
Θεσσαλονίκη: 23920 63891 | email: sosplagiari@sos-villages.gr
Θράκη: 25510-51890 | email: sosthraki@sos-villages.gr
Κρήτη: 2810-250153 | email: soskriti@sos-villages.gr

3. Χαμόγελο του Παιδιού

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που στόχο έχει να απαλύνει και να εξαφανίσει τα καθημερινά προβλήματα των παιδιών. Στηρίζει έμπρακτα τα δικαιώματά τους και έχει δημιουργήσει ειδικά σπίτια στα οποία υποδέχεται παιδιά που κινδυνεύουν ή που δεν μπορούν να μείνουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία με αρχές του κράτους, όπως οι Εισαγγελίες Ανηλίκων και οι δικαστικές αρχές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Συμμετέχοντας στις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού.

Για περισσότερους τρόπους στήριξης ενημερωθείτε εδώ.

Τηλέφωνο: 2103306140 και 2103306150.

4. Κιβωτός του Κόσμου 

Αποτέλεσμα εικόνας για Κιβωτος του κοσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία της Μητέρας και του Παιδιού. Βοηθά όσα παιδιά βιώνουν την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και τον ρατσισμό, είτε από την Ελλάδα είτε από άλλες χώρες.  

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: για τους τρόπους υποστήριξης της Κιβωτού ενημερωθείτε εδώ.

Επίσης ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε τους πολλούς τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε εθελοντικά.

Επικοινωνήστε εδώ με τα παραρτήματα της Κιβωτού.

5. Γιατροί χωρίς σύνορα


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Ενημερωθείτε για τους τρόπους υποστήριξης εδώ.

Για εθελοντική συμμετοχή σας σε διάφορες δράσεις, ενημερωθείτε εδώ.

Τηλέφωνο: 2105200500.

6. Αμυμώνη

Η Αμυμώνη είναι ο μόνος πανελλήνιος φορέας που εκπαιδεύει παιδιά & ενήλικες με οπτική & πολλαπλές αναπηρίες. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα 4 προγράμματα που λειτουργεί, έχει περιθάλψει, βοηθήσει και εκπαιδεύσει πάνω από 200 άτομα, αλλά παράλληλα έχει καθοδηγήσει και στηρίξει με κάθε τρόπο και τις οικογένειές τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Συμμετέχοντας στο χριστουγεννιάτικο bazaar ή αγοράζοντας Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στο e-shop

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσφέρετε ένα συμβολικό ποσό μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

Τηλέφωνο: 2109631441.

Άλλοι φορείς και οργανισμοί που μπορείτε να συμμετέχετε:

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

Η Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι στη διάθεσή σας καθημερινά όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν. Μπορείτε να καλέσετε για να πληροφορηθείτε για τα Προγράμματα και τις Δράσεις των Φορέων Κοινωνικής Προστασίας στη χώρα αλλά και για να μιλήσετε με έναν/ μία Σύμβουλο (Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο) για το κοινωνικό πρόβλημα ή την ψυχολογική δυσκολία που αντιμετωπίζετε. Αν κριθεί αναγκαίο, θα σας κατευθύνουν προς ένα από τα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης (Κ.Κ.Σ.), που λειτουργεί το ΕΚΚΑ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ή προς άλλη κατάλληλη υπηρεσία.

Η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο με αστική χρονοχρέωση, ανάλογα με τον εκάστοτε πάροχο τηλεφωνίας. Μπορείτε να καλέσετε για να μοιραστείτε με έναν/μία Σύμβουλο (Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο) το πρόβλημα που σας απασχολεί σε σχέση με τα παιδιά και τους/τις εφήβους/-ες ή να ενημερώσετε – επώνυμα ή ανώνυμα – για την κακοποίηση ή την παραμέληση ενός παιδιού/εφήβου. Το ΕΚΚΑ θα κινητοποιήσει τις τοπικές Κοινωνικές Υπηρεσίες, με τη συνδρομή της αρμόδιας για τους ανηλίκους Εισαγγελία για να διερευνήσουν την καταγγελία σας.

Επιπλέον, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πιο ευάλωτων πολιτών στις Υπηρεσίες του Φορέα: – έχει δημιουργηθεί η σελίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Facebook «helpίda». 
Σε αυτήν μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας στη χώρα ή/και να στείλετε μήνυμα με το ερώτημα ή το αίτημά σας, μέσω messenger. Μπορείτε, ως εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας με τον φορέα να επιλέξετε την αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: help@ekka.org.gr

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δέχεται πάσης φύσεως φάρμακα. Γι’ αυτό, ό,τι δε σας χρειάζεται, δωρίστε το μην το πετάξετε, κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν μεγάλη ανάγκη! Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Εθελοντής μπορείτε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε ακόμα και κάποιον που μπορεί να είναι δίπλα σας.

Στο εθελοντικό δίκτυο Μπορούμε, καμία μερίδα δεν πάει χαμένη! Μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε με τρόφιμα για τα συσσίτια που διοργανώνονται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Δείτε περισσότερες δράσεις που μπορείτε να βοηθήσετε εδώ

Εδώ είναι μια συλλλογή από όλους τους φορείς υποστήριξης, έτσι ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει με όποιο τρόπο, μπορεί.

Εύχομαι να περάσετε όμορφα, με Υγεία, Αγάπη και Ευγνωμοσύνη -με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για εσάς!

Σας στέλνω την αγάπη μου και όλη μου την θετική ενέργεια και εύχομαι γρήγορα να μπορούμε να μοιράσουμε την αγάπη μας σε όσους την έχουν ανάγκη από κοντά! Καλά Χριστούγεννα!

19/12/20

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!