Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα-υπηρεσίες στην Αττική και στις «κόκκινες» περιοχές

Δείτε αναλυτικά πώς θα λειτουργήσει η αγορά στις περιοχές αυξημένου κινδύνου -κόκκινες περιοχές- στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική. Τονίζεται ότι διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ. και διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Η Αττική αποτελεί εξαίρεση ως προς την ώρα απαγόρευσης μετακινήσεων-κυκλοφορίας, στην οποία ξεκινάει από τις 21.00!

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away). Επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside). Τα Κομμωτήρια-Κουρεία, οι Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, οι Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ΚΤΕΟ θα λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα:

Λιανικό Εμπόριο

Έναρξη λειτουργίας από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά. Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8μ.μ. Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής) και παραλαβή από έναν (1) πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα. Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά). Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Καταστήματα πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου (πλην καταστημάτων τροφίμων)

Έναρξη λειτουργίας από Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Κυριακή 31 Ιανουαρίου κλειστά. Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8 μ.μ. Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής.

Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη, μήνυμα (SMS ή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής. Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή. Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία. Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά) στους εξωτερικούς χώρους. Υποχρεωτική η επισήμανση σε εμφανές σημείο του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, «Θα πρέπει πάλι να έχει επικοινωνία ο πελάτης με το κατάστημα, να έχει γίνει αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος ή σε sms η συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μπορεί ο συγκεκριμένος πελάτης να βρεθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα, θα είναι δηλαδή το κατάστημα και η πώληση με ραντεβού για να το πω πάρα πολύ απλά.

Θα πηγαίνει τη συγκριμένη ώρα, θα έχει πάλι με την αποστολή στο 13033 και την επιλογή 2, δύο μόνο ώρες για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή του και να επιστρέψει το σπίτι του.  Και αφού κάνει τη συναλλαγή του θα επιστρέψει σπίτι του».

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, Διαιτολογικές υπηρεσίες

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες. Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!