Σε 2 επίπεδα κινδύνου χωρίζεται η χώρα – ποια μέτρα ισχύουν

Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Έτσι, από το Σάββατο 30/01/21 επανερχόμαστε στο χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την covid-19 και διαμορφώνονται 2 επίπεδα. Το επίπεδο Α (επιτήρησης με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β (αυξημένου κινδύνου με κόκκινο χρώμα).

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια:

   – Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.   

   – 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

   – Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.   

   – Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.   

   – Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

   – Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

   – Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Για το επίπεδο Α ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 το πρωί. Θα λειτουργούν δια ζώσης τα γυμνάσια και τα λύκεια. Μέχρι 25 άτομα στους χώρους λατρείας και μέχρι 50 άτομα σε μητροπολιτικούς ναούς. Επίσης, θα λειτουργούν το λιανεμπόριο, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες διαιτολογίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, ΚΤΕΟ και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Για το επίπεδο Β, δηλαδή τις «κόκκινες» περιοχές (Σπάρτη, Λέσβος, δήμος Θηβαίων και Τανάγρας, δήμος Εορδαίας της Κοζάνης, δήμος Χαλκιδαίων, δήμος Πατρέων, δήμος Νέα Προποντίδας, δήμος Θήρας, Π.Ε. Μυκόνου, Περιφέρεια Αττικής πλην νήσων) η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18.00 – 05.00 με εξαίρεση την Αττική στην οποία θα ισχύει η απαγόρευση από τις 21.00 – 05.00. Δια ζώσης θα λειτουργούν μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια με τηλεκπαίδευση. Στους χώρους λατρείας μέχρι 9 άτομα. Η λειτουργία καταστημάτων θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, κομμωτήρια, περιποίησης και βιβλιοπωλεία με τη μέθοδο click in shop (με ραντεβού).

Τα μέτρα για τις κόκκινες περιοχές ξεκινούν από το Σάββατο 30/01/21 μέχρι τη Δευτέρα 08/02/21

Πηγή: Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας (29/01/21)

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!