Πώς θα λειτουργεί από σήμερα η Αττική – δείτε τους κανόνες

Η Αττική αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) και πρόκειται για επίπεδο αυξημένης επιτήρησης. Σύμφωνα με το χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα εξής μέτρα – κανόνες:

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό. Στις συναθροίσεις υπάρχει μέγιστο όριο 9 ατόμων με μάσκες και να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Στην εστίαση επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας. Συνεχίζει να ισχύει το κλείσιμο στο χρονικό διάστημα 00.00-05:00 με εξαίρεση Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να φοράει μάσκα και αντίστοιχα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των τραπεζο-καθισμάτων.

Στα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας όπως επίσης και κατά τη διάρκεια αναμονής στη στάση των ΜΜΜ. Σε ταξί επιτρέπονται μέχρι 2 επιβάτες ενώ υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα.

Στα γυμναστήρια είναι υποχρεωτική η μάσκα από το προσωπικό κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Εξαίρεση αποτελεί η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων. Το όριο ατόμων είναι 1 ανά 15 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. και απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων.

Σχετικά με μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, συναυλιακούς χώρους, παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:

Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία κ.λπ.) συνεχίζει η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό και το προσωπικό και το όριο είναι 1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για το λιανεμπόριο. Επιπλέον πρέπει να γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους!

Στα κομμωτήρια, στις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ. είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε προσωπικό και πελάτες και η υπηρεσία γίνεται μόνο με ραντεβού.

Για τα σχολεία είναι υποχρεωτική η μάσκα από 4 ετών και άνω, ενώ για τα πανεπιστήμια έχει ανακοινωθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηλε-εκπαίδευση και όριο 50 φοιτητών σε αμφιθέατρα.

Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται οι Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κ.λπ, οι εκθέσεις. Σε αναστολή εξόδου τα ΚΥΤ προσφύγων, ενώ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αναστολή επισκεπτηρίου.

Για περισσότερα επισκεφτείτε το χάρτη στο σύνδεσμο https://covid19.gov.gr/covid-map/

12/10/20

Εικόνα: Guillaume Baviere – Flickr

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!