Συμφωνία στο Eurogroup – 540 δις για αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης 09/04/20, ύστερα από την διαφωνία του Eurogroup της Τρίτης. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε τα βασικά σημεία της προσπάθειας της Ε.Ε. να καταπολεμήσει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα «τριπλό δίχτυ ασφαλείας και σε ένα σχέδιο ανάκαμψης ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθούμε μαζί και δεν θα αποκλίνουμε, όταν η κρίση θα βρίσκεται πίσω μας», δήλωσε ο πρόεδρος.

Το πρώτο δίχτυ αφορά τους εργαζόμενους και θα βασίζεται στο πρόγραμμα SURE. Θα διοχετεύσει μέχρι 100 δις ευρώ στις χώρες που δέχονται μεγάλες πιέσεις. Το δεύτερο απευθύνεται στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες. Θα περιλαμβάνει προστασία ύψους 200 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το τρίτο είναι για τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 240 δις ευρώ και θα στηρίζει μέχρι το 2% του ΑΕΠ των χωρών-μελών. Πρόκειται για κεφάλαια του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) με κατεύθυνση την υγεία και ό,τι σχετίζεται με την πανδημία. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές από τον ESM θα υπόκεινται σε «αξιολόγηση» των οικονομιών τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ ως μοναδικός όρος είναι ότι τα ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Επίσης, ο πρόεδρος Σεντένο είπε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά. Έτσι, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της Ε.Ε.

10/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!