Σχέδιο Μητσοτάκη για εργασία, τουρισμό, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση». Το πρόγραμμα θα ανεβάσει στα 24 δις το ύψος των παρεμβάσεων σε 3 πυλώνες: στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.

Ο μισθός ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών θα συνεχίζουν μέχρι και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Η επιδότηση θα συνδυάζεται με χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης. Σχετικά με τους ξενοδόχους και επιχειρηματίες στην εστίαση θα έχουν τη δυνατότητα ως τα τέλη Οκτωβρίου να προσαρμόσουν ανάλογα το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι υπάλληλοι αν χρειαστεί να εργάζονται λιγότερο, θα εξακολουθούν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Επίσης, παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιλέγει ενίσχυση εργασίας και όχι επίδομα ανεργίας.

Όσον αφορά τη φορολογική ανακούφιση, για τους επόμενους 5 μήνες μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορείο, πλοίο, αεροπλάνο. Σύντομα θα ανακοινωθούν και προγράμματα στήριξης εσωτερικού τουρισμού για τους πιο αδύναμους συμπολίτες. Παράλληλα μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, όπως και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά. Επιπλέον ενισχύονται οι άνθρωποι της τέχνης με ειδικές πρόνοιες. Τέλος γενναία μείωση θα παρουσιάσει και η προκαταβολή φόρου.  

Σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσα στο Μάϊο έχουμε τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα διατεθεί ακόμα 1 δις. Ενεργοποιείται και το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων με 7 δις. Αναστέλλονται μέχρι το Σεπτέμβριο οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων των δόσεων των επιχειρήσεων.

Στο κομμάτι του τουρισμού, από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ από 1η Ιουλίου σταδιακά θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού. Στους επισκέπτες θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα πρωτόκολλα.

20/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!