Το click away συνεισφέρει 4% στην υγειονομική επιβάρυνση

Ο Σ. Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, στα σουπερμάρκετ και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες.

Τόνισε ότι το λιανεμπόριο σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και ότι είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, ενώ με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του τηρώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο εμπορικός κόσμος αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι θα προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα προστασίας και με ορίζοντα συνεχούς λειτουργίας, αποφεύγοντας ένα ακόμη lock down.

Για πρώτη φορά δόθηκαν πολύτιμοι επιστημονικοί δείκτες, όπως ότι το click away συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση και το click in shop 5%, αποδεικνύοντας ότι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα.  

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα σοκαριστικά οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αναφέρονται σε τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί η ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Ανέφερε όμως ότι εάν  η αγορά επαναλειτουργήσει άμεσα και στηριχθούν  στοχευμένα οι έχοντες πραγματική ανάγκη, τότε είναι εφικτό να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με επιτυχία και σε αυτό στοχεύουν όλες οι παρεμβάσεις μας.

Πηγή: Ε.Σ.Α. – συνέντευξη τύπου με συμμετοχή: Α. Εξαδάκτυλος, Κ. Σιούτας και Δ. Σαρηγιάννης

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!