Τουρισμός: Πότε ξεκινάει και τι θα ισχύει

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το σχέδιο που αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου του τουρισμού, το λεγόμενο Restart tourism.

Ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινάει άμεσα και συγκεκριμένα από 25 Μαΐου ανοίγει το yachting. Από 1η Ιουνίου οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταλύματα.

Ο τουρισμός εξωτερικού ξεκινάει από τις 15 Ιουνίου και αρχικά μόνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ από 1η Ιουλίου από όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Σε συνεργασία με την επιτροπή θα καθοριστεί η λίστα των χωρών που θα υπάρχει απελευθέρωση πτήσεων (αναμένεται πριν το τέλος του μήνα). Με τον όρο απελευθέρωση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει προϋπόθεση πραγματοποίησης κανενός είδους τεστ για να έρθει στη χώρα μας.

Επίσης έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα 2 αξόνων. Ο πρώτος σχετίζεται με την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των προορισμών, εξασφαλίζοντας πως θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τους ελέγχους που θα είναι αναγκαίοι, ορίζοντας συνεργαζόμενο γιατρό με κάθε κατάλυμα, αλλά και ορισμό συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Ο δεύτερος είναι η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης των κρουσμάτων (π.χ. ειδικούς χώρους ανά περιφέρεια).

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Ο υπουργός έδωσε σαν παράδειγμα τη Βουλγαρία με την οποία θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη διασύνδεση πρώτα, αν κυλήσουν όλα καλά. Η βόρεια Ευρώπη θα είναι επίσης από τις πρώτες περιοχές με τις οποίες η χώρα μας θα αποκαταστήσει τις σχέσεις και ειδικά την Γερμανία. Το συντομότερο δυνατόν θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε και σε χώρες όπως Ισραήλ, Κύπρος, δηλαδή την ευρύτερη γειτονιά μας.

20/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!