Σ. Τσιόδρας: 2.401 κρούσματα συνολικά – χαλάρωση μέτρων σύμφωνα με τα στοιχεία

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 2.500.000 κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας.      

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού και από αυτά τα 150 εντοπίζονται στη δομή φιλοξενίας, στο Κρανίδι. Έχουμε συνολικά 2.401 κρούσματα στην Ελλάδα. Το 56% αφορά άντρες. Τα 572 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 59 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 46. Έχουν ελεγχθεί 55.666 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 5 ακόμη καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 121 στην Ελλάδα, με τα 74 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 32 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Κανένας θάνατος δεν έχει υπάρξει σε παιδί μέχρι 17 ετών στη χώρα μας.

Οι φιλοξενούμενοι στις δομές αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα και η δομή λειτουργούσε σε καραντίνα από τη Μ. Πέμπτη. Σχετικά με το θάνατο 35χρονου από κορωνοϊό στη χώρα μας, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει και η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του κάποιος/α με μικρή ηλικία. Ενδεικτικά μπορεί να υπάρχει υποκείμενο νόσημα που δεν είχε ανακαλυφθεί. Κάποιοι θεωρούν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο, η προδιάθεση για σοβαρή νόσο κ.λπ.

Ο καθηγητής ζήτησε συγγνώμη για τις ανακοινώσεις του που κάποιες φορές δεν είναι τόσο αισιόδοξες στην προσπάθεια να εξηγήσει την πορεία της νόσου. Ωστόσο δήλωσε χαρακτηριστικά «το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν!».

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, διότι το R0 εξακολουθεί να είναι σημαντικά κάτω από το 1. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευόμενων μειώνεται.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 21/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!