Σ. Τσιόδρας: 2.810 κρούσματα συνολικά – η θερμοκρασία δεν έχει προληπτική δράση

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 4.500.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 304.794 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 1.724.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Η Ρωσία πλέον αναφέρει τις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 40 νέα κρούσματα κορωνοϊού (τα 35 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων), φτάνοντας συνολικά τα 2.810. Το 55% αφορά άντρες. Τα 612 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.452 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 23 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 72 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 90. Έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 4 ακόμη καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 160 στην Ελλάδα, με τα 75 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 43 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο λόγος που δεν έχουμε εξάπλωση δεν είναι ότι ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά πως με τη συμπεριφορά μας κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι Ρομά στη Λάρισα, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας, απαιτούν παρακολούθηση και επιτήρηση.

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση και δεν έχει αλλάξει κάτι. Όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε καινοτόμα εξέλιξη, νέες θεραπείες και εμβόλια, τόνισε ο καθηγητής.

Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης, η άμεση έκθεση στον ήλιο ή θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών δεν έχει προληπτική δράση έναντι του κορωνοϊού.

Το πρώτο κύμα στη χώρα μας έχει υποχωρήσει, έχουμε μικρή διασπορά στο γενικό πληθυσμό αλλά με τοπικές επιδημίες. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια και να παραμείνουμε σε αυτό το καλό επίπεδο, δήλωσε ο καθηγητής.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 15/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!