Σ. Τσιόδρας: Περίπου 1 στους 10 θετικός στον κορωνοϊό – δείτε τα στοιχεία

Η χρήση μάσκας θεωρείται ότι θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μέχρι να έρθει το εμβόλιο σύμφωνα με το ECDC, δήλωσε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας στις ανακοινώσεις του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Παρακάτω παρουσιάζονται βασικά σημεία της ανακοίνωσης του καθηγητή:

Ο μέσος όρος 7 ημερών έχει ξεπεράσει πλέον τα 1.600 κρούσματα ανά ημέρα και ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες.

Στις ηλικίες 65 ετών και άνω τα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών φτάνουν τουλάχιστον τα 1.091 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα περισσότερα κρούσματα ωστόσο εντοπίζονται στις ηλικίες 25-34.

Σχετικά με τα τεστ, έχει 20πλασιαστεί ο αριθμός που γίνεται στην Ελλάδα, με τον μέσο όρο των μοριακών τεχνικών ανά ημέρα να ξεπερνάει τα 19.000 τεστ. Ο αριθμός των ταχέων τεστ υπολογίζεται σε 3.000 ανά ημέρα.

Παρατηρώντας τη θετικότητα των τεστ παρατηρείται μια άνοδος που ξεπερνάει το 9% (9,3% ο μέσος των 7 ημερών). Δηλαδή αυτή τη στιγμή όποιος έχει συμπτώματα κορωνοϊού, έχει 1 στις 10 περίπου πιθανότητες να είναι θετικός.

Χτες το βράδυ είχαμε στην επικράτεια 1.600 νοσηλευόμενους και 213 σε ΜΕΘ, πρόκειται για κάλυψη 60% των ΜΕΘ για covid-19. Στην Αττική το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ είναι 66%, ενώ στη Θεσσαλονίκη 78%.

Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών υπολογίζεται στις 173 ανά ημέρα. Επίσης οι εισαγωγές υπερτερούν των εξιτηρίων τις τελευταίες 9 ημέρες. Δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία σε σχέση με όσους βγαίνουν.

Στους θανάτους ο μέσος όρος 7 ημερών είναι περίπου 12 θάνατοι ανά ημέρα και αφορούν κυρίως τις ηλικίες 75+.

Ο ιός μπορεί να γίνει εποχικός, όπως της γρίπης. Προσοχή στα fake news.

Ο ιός είναι εδώ και η πάλη μαζί του συνεχίζεται, τόνισε ο καθηγητής.

05/11/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!