Αυτά είναι τα μέτρα οικονομικής στήριξης για το lockdown

10 μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

1. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή για τον Νοέμβριο, με ημερομηνία μέχρι και 4 Νοεμβρίου, θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου, επίδομα 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Πρόκειται για επιπλέον ενίσχυση της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.

2. Επιχειρήσεις που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής, όπως και το λιανεμπόριο πλέον, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέο το Νοέμβριο έως 30 Απριλίου 2021. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021.  

3. Επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τη δημόσια αρχή: Αναστολή πληρωμής δόσεων, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέα τον Νοέμβριο. Μετατίθεται η αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

4. Εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας: Αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέα το μήνα Νοέμβριο, μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.  

5. Συνεχίζεται αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων ως το τέλος του 2020, σε συνεννόηση με ΕΕΤ.  

6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο κατά δύο μήνες.  

7. Χορηγείται νέα εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Αφορά 130.000 περίπου συμπολίτες μας που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

8. Όλες οι επιχειρήσεις (διευρυμένη ΚΑΔ από τη λίστα του Απριλίου) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και φοιτητικά σπίτια των τέκνων τους. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, το ½ της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.

9. Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Μπορούν να μπουν όλες οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

10. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται νέο σχέδιο παράτασης της πληρωμής επιταγών που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πηγή: Υπ. Οικονομικών – 05/11/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!