Β. Κικίλιας: Δεν τίθεται θέμα lockdown – δεν κουνάμε το δάχτυλο στους νέους

Ακολουθούν σημεία συνέντευξης από τον υπουργό υγείας Β. Κικίλια στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ.

Για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας για την υπευθυνότητα την οποία δείχνει, για την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τις ευπαθείς ομάδες, τους πιο μεγάλους σε ηλικία.

Μας απασχολεί και μας στεναχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό.

Από τη μία, η οργανωμένη Πολιτεία, η κοινωνία, η Πολιτική Προστασία, η ΕΛ.ΑΣ., θα κάνουν τη δουλειά τους. Από την άλλη, πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε.

Προσωπικά αξιολογώ πολύ πάνω από όλα τα άλλα, την ανθρώπινη ζωή και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.

Ιερή υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας

Η μάσκα έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι προστατεύει από τους ιούς και σίγουρα από τον κορονοϊό. Η χρήση της μάσκας, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υγιεινή των χεριών μας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα ανασχέσουμε την επιδημία.

Ακούω για τους 65 άνω, σαν να είναι  δημοσκόπηση, σαν είναι καταναλωτική μέτρηση. Δεν το δέχομαι. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως την επιχείρησή τους, είναι μάχιμοι, δουλεύουν ακόμα ή είναι συνταξιούχοι.

Νομίζω ότι είναι ιερή υποχρέωση όλη της ελληνικής κοινωνίας, ως συνέχεια και αλληλεγγύη των γενεών, να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μόχθησαν για μια ολόκληρη ζωή.

Όσο προσέχουμε, δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Όσο προσέχουμε περισσότερο, όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα

Εάν και εφόσον δεν προσέχουμε, εάν παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια, τα οποία λειτουργούν ως κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, προφανώς και η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει.

Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει.

Αποδείξαμε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ότι εκεί που υπάρχει πρόβλημα ερχόμαστε να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο, σε τοπικό επίπεδο και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τα στοιχεία και να θρηνήσουμε όσο λιγότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται.

Οι κινητές ομάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά στην Αθήνα. Στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου χρειάζεται. Παράλληλα, φροντίζουμε να ενημερώνονται σωστά οι συμπολίτες μας και λαμβάνουμε μέτρα για τους ασυμπτωματικούς. Έχω ήδη ανακοινώσει τα ξενοδοχεία καραντίνας, για τους νεαρούς από ευάλωτες ομάδες, ασυμπτωματικούς ή με λίγα συμπτώματα.

Εκεί που πρέπει να παρέμβει η οργανωμένη Πολιτεία θα το κάνει. Όμως, η οργανωμένη Πολιτεία δεν μπορεί να τα καταφέρει αν δεν πηγαίνει χέρι με χέρι με την κοινωνία και αν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα lockdown

Η δουλειά μου δεν είναι ούτε να φοβάμαι ούτε να ανησυχώ, ούτε να πιστεύω ότι δεν τρέχει τίποτα, αλλά να συνεργάζομαι με τους επιστήμονες, να προλαμβάνω, να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα.

Ο πρώτος κύκλος του κορονοϊού μάς γέμισε εμπειρίες. Έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης παγκοσμίως και εμείς στη χώρα μας, στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει «κλείστε όλοι».

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Και εμείς θα προσπαθήσουμε με βάση τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν, να προστατέψουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά. Υπάρχει η κοινωνική συναίσθηση και η κοινωνική ευθύνη, η ευθύνη του ενός να στηρίξει τον άλλον.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο στη νέα γενιά

Μιλώ καθημερινά με τους νέους μας με πολύ μεγάλη άνεση και με πολλή αγάπη. Πρέπει να είμαστε συμβατοί με αυτά τα νέα παιδιά, με τη νέα γενιά, να τους καταλάβουμε, να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν και αυτοί.

Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο και δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισης απέναντι στη νέα γενιά. Αδικεί τη νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους, αν λέμε ότι οριζόντια όλοι είναι ανεύθυνοι και δεν καταλαβαίνουν.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τα νέα παιδιά που δείχνουν υπευθυνότητα. Στους νέους ανθρώπους αυτούς στους οποίους δεν περνάει αυτό το μήνυμα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε.

Προσπαθούμε εξαντλητικά να έρθουμε σε επαφή με τη νέα γενιά, με τους νέους ανθρώπους. Έχουν γονείς αυτά τα παιδιά, έχουν παππούδες και γιαγιάδες, έχουν φίλους που μπορεί να νοσήσουν. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν. Είμαι σίγουρος ότι όταν αυτά τα νέα παιδιά καταλάβουν ότι κινδυνεύει ένα μέλος της οικογένειάς τους ή ένας φίλος τους ή και τα ίδια, θα προσέξουν περισσότερο.

27/09/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!