Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα

Eίναι τα κορίτσια από τη φύση τους πιο ντροπαλά από τα αγόρια; Τα αγόρια είναι σωστό να κλαίνε; Τα σημάδια της έμφυλης βίας είναι πάντα ορατά; Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές από τους άντρες; Οι άντρες είναι καλύτεροι στην πολιτική από τις γυναίκες; Το μέλλον μας καθορίζεται από το φύλο μας; Τα σημάδια της έμφυλης βίας είναι πάντα ορατά; 

Βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις του χθες; Πεποιθήσεις του σήμερα; Ή μήπως εμπόδια για ένα καλύτερο μέλλον;

Η G-All, Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων, το Heinrich Böll Stiftung Greece και η Life after Death Theatre Company συνεργάζονται και δημιουργούν την καμπάνια με τίτλο: «Αποδομώντας Έμφυλα Στερεότυπα». Με μια σειρά από δραματοποιημένες ιστορίες συνοδεύουν και εμπνέονται από τον Οδηγό υλοποίησης εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών δράσεων «Η Ισότητα των Φύλων στην  Εκπαίδευση Ενηλίκων» (μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τον Οδηγό).

4 δραματοποιημένες ιστορίες

Οι 4 ιστορίες της καμπάνιας, με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Στερεότυπα από κούνια», «Πες μου το φύλο σου να σου πω τι θα γίνεις», «Η τέλεια γυναίκα» και «Ε δεν τη σκότωσε κιόλας», επιδιώκουν την κριτική αποτύπωση του έμφυλου κόσμου μας, την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την προαγωγή της έμφυλης δημοκρατίας. Με την καλλιτεχνική φροντίδα και συνεργασία της θεατρικής ομάδας Life After Death, αναδεικνύονται στερεοτυπικές εκδηλώσεις και έμφυλα τοξικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Παράλληλα τα φαινόμενα αυτά αναδομούνται στην κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας, δικαιοσύνης και συμπερίληψης. Στο κανάλι της G-All στο YouTube μπορείτε να βρείτε όλο το σχετικό υλικό.

6 βίντεο-οδηγίες για τα εργαλεία του Οδηγού

Διατίθενται, επίσης, 6 βιντεοπαρουσιάσεις με τίτλους: «Εκπαιδευτικοί ενεργοποιητές», «Φύλο και στερεότυπα στην ανατροφή μας», «Φύλο και στερεότυπα στην καθημερινότητα», «Φύλο, σπουδές και εργασία», «Έμφυλη βία» και «Εκπαιδευτική μεθοδολογία Συμμαχίας». Τα στελέχη της Συμμαχίας των Φύλων -πλαισιώνοντας την έκδοση του Οδηγού με ένα οπτικοακουστικό εγχειρίδιο, επιχειρούν να παρουσιάσουν και να αναλύσουν εκπαιδευτικά εργαλεία, ειδικές τεχνικές και μεθοδολογικές στρατηγικές του Οδηγού. Αντλώντας πολύτιμα στοιχεία από την πολύχρονη εμπειρία υλοποίησης σχετικών εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών δράσεων, παρέχουν ένα υποστηρικτικό, εναλλακτικό και συμπληρωματικό πλαίσιο για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, διαμορφωτές της κοινής γνώμης αλλά και μεμονωμένα άτομα που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο του Οδηγού για τη δημιουργία και υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων σε δικούς τους χώρους δράσης.

Από όποιο χώρο κι αν προέρχεται κάποιος (εκπαίδευση, φορέα κοινωνίας των πολιτών, επικοινωνία και ΜΜΕ) του δίνεται η ευκαιρία μέσω του υλικού να εμβαθύνει στα ζητήματα που θίγονται. Το περιεχόμενο με τον επεξηγηματικό, συμβουλευτικό αλλά και καθοδηγητικό τρόπο που παρουσιάζεται μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο από όποιον το επιθυμεί. Κατά αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται όλοι όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το υλικό, ακόμα κι αν δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στα συγκεκριμένα ζητήματα, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη διασύνδεση του όλου εγχειρήματος με την ευρύτερη κοινωνία.

Η Συμμαχία των Φύλων και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ βρίσκονται πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω επικοινωνία, συνεργασία και αξιοποίηση του παραπάνω υλικού.

Απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με πεδία ειδίκευσης το Ποινικό Δίκαιο και τις Εξαρτήσεις. Εργάζομαι ως καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στόχος μου να παρουσιάσω άρθρα με κοινωνικά ζητήματα, ώστε να συμβάλλω στην γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της Κοινωνιολογίας.