Πολλοί άνθρωποι με το που τελειώνει το καλοκαίρι απελευθερώνονται σιγά σιγά από το άγχος έκθεσης του σώματός τους στις παραλίες. Όμως, η εικόνα του σώματος είναι κάτι που μας απασχολεί διαρκώς.
Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν μέσα στα χρόνια. Η προβολή του αψεγάδιαστου και ιδανικά ωραίου δεν κυριαρχεί παντού, όπως παλιότερα. Η αποδοχή της διαφορετικότητάς μας και η αγάπη για το σώμα μας προωθείται πλέον τόσο στο χώρο της μόδας όσο και σε μέσα ενημέρωσης, ταινίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το body positivity που στηρίζεται στο body loving, το να αγαπάμε δηλαδή το σώμα μας όπως κι αν είναι, δίνει βαρύτητα στην επίδραση που έχει η κοινωνική επιρροή στην ανάπτυξη της εικόνας του εαυτού μας και μέσω θετικών μηνυμάτων που προβάλλονται σε μέσα ενημέρωσης, ταινίες, διαφημίσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύει στο να αναπτυχθεί μια πιο υγιή και ρεαλιστική σχέση με το σώμα μας.
Οι εικόνες του σώματος, όμως, που συχνά απεικονίζονται σε θετικά για το σώμα μηνύματα, εξακολουθούν πολλές φορές να συμμορφώνονται σε ένα συγκεκριμένο ιδανικό ομορφιάς. Έτσι, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται και πάλι ότι ανταποκρίνονται στις προβαλλόμενες εικόνες.
Παραβλέπονται, δηλαδή, και πάλι όλα τα άλλα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου και εστιάζουμε στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Συνεπώς, απλά διαπλάθονται νέα πρότυπα ομορφιάς.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι άλλο να ενισχυόμαστε θετικά και να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι και άλλο να μην εντοπίζουμε πάνω μας κάποιους κινδύνους για την υγεία μας. Είναι διαφορετικό όταν γίνεται λόγος για τις ατέλειές μας αναφορικά με τα παραπανίσια κιλά, ραγάδες, ακμή, τριχοφυΐα και διαφορετικό όταν αναφερόμαστε πλέον σε ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο -σωματική και ψυχική.
Κάποιες φορές η εικόνα του σώματός μας -όχι κατά ανάγκη σε κάθε περίπτωση- μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με κάποιες διαταραχές πρόσληψης της τροφής. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος.
Όλοι μας αξίζουμε να έχουμε μία θετική στάση απέναντι στο σώμα μας, ανεξάρτητα από το πώς η κοινωνία έχει καθορίσει το ιδανικό σχήμα, μέγεθος και εμφάνιση. Η αποδέσμευση της έννοιας του εαυτού από την ταύτισή του με την εικόνα του σώματος είναι το πιο σημαντικό. Κάποιες φορές μπορούμε να το επιτύχουμε μόνοι μας, άλλες φορές χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου συμβούλου ψυχικής υγείας που θα μας καθοδηγήσει ώστε να το επιτύχουμε.
Συντάκτριες: Έφη Δρακάκη & Ελένη Νικολιδάκη