Στις 10 Ιουλίου 1985 το πλοίο – σύμβολο της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Greenpeace, Rainbow Warrior, βυθίζεται στα πλαίσια αποστολής από πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Το Rainbow Warrior ελλιμενιζόταν στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας, καθώς προετοιμαζόταν να κατευθυνθεί στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να συμμετάσχει σε ακτιβιστική δράση εναντίον των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών που λάμβαναν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Πολυνησίας. Δεκατρία μέλη των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών εστάλησαν στην Νέα Ζηλανδία με αποστολή να βυθίσουν το Rainbow Warrior προτού αφήσει το λιμάνι του Auckland.
Ένα ύποπτο ζευγάρι που παρίστανε του Ελβετούς τουρίστες, που περνούσε ξέγνοιαστα τον μήνα του μέλιτος, συνελήφθη από τις αρχές, επειδή διαπιστώθηκε ότι έφεραν πλαστά διαβατήρια και κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων και για παρεμπόδιση μετανάστευσης, εμπρησμό, συνωμοσία, εσκεμμένες ζημιές και δολοφονία. Το ζευγάρι αυτό καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση, αν και εξέτισε το 1/5 της ποινής του εντέλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1985 ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο Ψυχρός Πόλεμος, όπου ο κόσμος παρέμενε χωρισμένος σε ζώνες επιρροής (δυτικός κόσμος και κομμουνιστικά καθεστώτα) σύμφωνα με την Συνθήκη της Γιάλτας.
Ο Jean Luc Kister ήταν ο αρχηγός της ομάδας των δυτών το οποίο και ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή του σχεδίου καταβύθισης του Rainbow Warrior. Σύμφωνα με δηλώσεις του, προϊστάμενοι των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν δηλώσει στα μέλη της αποστολής ότι στην Greenpeace είχαν διεισδύσει πράκτορες της KGB, μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Jean Luc Kister, μια εκδοχή του σχεδίου ήταν να «φυτευτούν» οι βόμβες στο πλοίο και να ενεργοποιηθούν, όταν πλέον θα βρισκόταν εν πλω στα ανοιχτά. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφτηκε, επειδή θα ήταν επικίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές του πληρώματος του πλοίου. Η επιμόλυνση των καυσίμων με βακτήρια ήταν ένα ακόμη σχέδιο που εγκαταλείφτηκε για τον ίδιο λόγο.
Προτιμήθηκε, επομένως, ο βομβαρδισμός του πλοίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα εντός του λιμανιού του Auckland, αφού το πλήρωμα δεν θα βρισκόταν πάνω στο καράβι. Το γεγονός ότι οι βατραχάνθρωποι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών είχαν τοποθετήσει δύο βόμβες – και όχι μία – εξηγείται από τον υπεύθυνο της υποβρύχιας αποστολής των δυτών, Jean Luc Kister, διότι επιθυμούσαν με την πρώτη βόμβα να εκκενωθεί το καράβι από το όποιο πλήρωμα παρέμενε πάνω του και με τη δεύτερη έκρηξη της βόμβας να καταβυθιστεί. Αξίζει να τονιστεί ότι από την επίθεση αυτή έχασε την ζωή του ο ακτιβιστής φωτογράφος Fernando Pereira στην προσπάθειά του να καταγράψει το περιστατικό της πρώτης έκρηξης της βόμβας και των ζημιών που προκλήθηκαν στο πλοίο.
Απόρροια του σκανδάλου που δημοσιεύτηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν η υποβολή παραίτησης του Γάλλου Υπουργού Άμυνας Charles Hernu. Τέλος, σκόπιμο είναι να υπογραμμιστεί ότι επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες της εποχής – μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας – χαρακτήρισαν τον βομβαρδισμό του πλοίου της Greenpeace ως τρομοκρατική ενέργεια ή αλλιώς χρηματοδοτούμενη από την επίσημη γαλλική πολιτεία τρομοκρατία.
Πηγές:
Δικτυογραφία:
· https://www.youtube.com/watch?v=cSDELHN-JGw&t=721s , τελευταία ημερομηνία προσπέλασης 27 Ιανουαρίου 2019.
· https://www.youtube.com/watch?v=bVmS7916VUA, τελευταία ημερομηνία προσπέλασης 27 Ιανουαρίου 2019.
· https://en.wikipedia.org/wiki/Sinking_of_the_Rainbow_Warrior, ημερομηνία προσπέλασης 27 Ιανουαρίου 2019.
· https://www.greenpeace.org/new-zealand/about/our-history/bombing-of-the-rainbow-warrior/the-bombing-of-the-rainbow-warrior-fact-file/, ημερομηνία προσπέλασης 27 Ιανουαρίου 2019.
· https://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-rainbow-warrior, ημερομηνία προσπέλασης 27 Ιανουαρίου 2019.
Εικόνες: Salvatore Barbera, idiotblogid