Το φαινόμενο του Brain Drain στην Ελλάδα

Το brain drain αποτελεί φαινόμενο που για δεκαετίες μαστίζει την ελληνική νεολαία, διχάζοντας την κοινωνία γενικότερα αλλά και δημιουργώντας αγωνία για όσα έπονται. Πολλοί ισχυρίζονται πως η απόφαση των νέων επιστημόνων είναι και παράγοντας που επιδεινώνει ορισμένες, ήδη υπάρχουσες, δυσχέρειες της χώρας μας. Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οι νέοι πτυχιούχοι φεύγουν από τη χώρα;

Καταρχάς η Ελλάδα αποτελεί την δεύτερη χώρα (το έτος 2023) με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. (10,9%) μετά την Ισπανία με ποσοστό (11,5%). Όσον αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 τα μεγαλύτερα ποσοστά κατέγραψαν η Ισπανία (26,8%), η Εσθονία (23,5%) και η Ελλάδα (22,5%). Η ανεργία των νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, οποιουδήποτε εκπαιδευτικού επιπέδου, είναι 18,8%, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ειδικότερα η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την θέση από το 2021. Τέλος η ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 17%.      

Αυτά τα στοιχεία έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2021 μετανάστευσαν περίπου 592.000 άτομα, ενώ από αυτά επέστρεψαν λίγο περισσότερα από τα μισά.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι οι νέοι, στην προσπάθεια να χτίσουν το μέλλον τους θα αναζητήσουν δουλειά σε μέρη που θα είναι ευκολότερο να την βρουν. Ταυτόχρονα κάθε εργαζόμενος και ιδίως νέος εργαζόμενος, αναζητά ένα περιβάλλον με κατάλληλες συνθήκες εργασίας, σταθερότητα και σιγουριά όσον αφορά την ποιότητα ζωής, η οποία σαφώς στο εξωτερικό θα βασίζεται σε καλύτερες οικονομικές απολαβές. Η μετανάστευση είναι λοιπόν τις περισσότερες φορές «το φως στο τούνελ» για του νέους που αγωνιούν αν τελικά θα αποκατασταθούν επαγγελματικά όχι απλώς για να επιβιώνουν αλλά και για να περνούν ευχάριστα ως εργαζόμενοι.

Ποια θα είναι τελικά αυτή η αλλαγή που θα έχει ως αποτέλεσμα το brain gain; Το κράτος έχει ήδη προβεί σε ενέργειες που θα μειώσουν το brain drain, μερικές από τις οποίες έχουν αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αρχικά το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που είχε σκοπό τη δημιουργία 4.000 νέων θέσεων, το ΕΣΠΑ, το Rebrain Greece και ο ΟΑΕΔ για τη στήριξη των ανέργων. Ταυτόχρονα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην εκπαίδευση (π.χ. Επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία), ενώ οι κοινωνικοί φορείς και όσοι τους αποτελούν θα πρέπει να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στην εκμάθηση των νέων.

Αναμφίβολα το brain gain θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και στη βελτίωση της οικονομίας της. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το κράτος θα πρέπει να διαμορφώσει κατάλληλες συνθήκες όχι μόνο αναφορικά με την εργασία αλλά και με την ποιότητα ζωής. Αυτός θα είναι και ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι νέοι ή και να μην φύγουν εξ αρχής.

Από την Παπαδημητρίου Αγγελική

Πηγές:

https://www.naftemporiki.gr/finance/1507062/i-anergia-ton-neon-ptychioychon-kai-to-brain-drain/

https://www.propago.gr/to-thema-tis-imeras/brain-drain-pos-mporei-na-metatrapei-se-fainomeno-brain-gain/

https://www.kathimerini.gr/economy/562648726/eurostat-sto-10-9-to-pososto-anergias-stin-ellada-to-deytero-ypsilotero-stin-ee/

Εικόνα: Andreas Kontokanis

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!