Διάσημοι ψυχαγωγοί από το τσίρκο “φρικιών”

Το τσίρκο των “φρικιών” ήταν μια παρουσίαση ιδιαίτερων, ξεχωριστών ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα, ανθρώπων με παραμορφώσεις ή ανωμαλίες. Τον 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου το συγκεκριμένο τσίρκο ή show ήταν αρκετά δημοφιλές και μάλιστα με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό! (Για περισσότερα σχετικά με το show “φρικιών” διαβάστε εδώ).

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί ψυχαγωγοί που συμμετείχαν στο τσίρκο των “φρικιών” λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Οι αδερφές Snow (Pinheads)

Οι Jenny Lee Snow και Elvira Snow ήταν δύο κορίτσια που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται κανονικά με αποτέλεσμα το κρανίο να έχει μικρότερη περιφέρεια από ένα φυσιολογικό κρανίο. Επίσης, χαρακτηρίζονταν και από διάφορα διανοητικά προβλήματα. Αυτός ο συνδυασμός παρουσιαζόταν προς τα έξω ως κάτι «αθώο» και παιδικό που κέρδιζε το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μάλιστα, έφτασαν να βγάζουν σαν εισόδημα 75 δολάρια τη βδομάδα, ένα μεγάλο ποσό για την εποχή. Η μία από τις δύο αδερφές πέθανε σε μικρή ηλικία, κοντά στα 20, ενώ η δεύτερη κατάφερε και έζησε περισσότερο. Έφυγε από τη ζωή λίγο μετά τα 70 της χρόνια.

Το αγόρι αστακός

Ο Grady Stiles Jr. ήταν ένα αγόρι που γεννήθηκε με εκτροδακτυλία, μια παραμόρφωση του χεριού ή/και ποδιού κατά την οποία συνήθως λείπουν τα κεντρικά δάκτυλα με αποτέλεσμα το χέρι ή πόδι να μοιάζει σαν δαγκάνα αστακού. Ο Grady ξεκίνησε να συμμετέχει στο τσίρκο “φρικιών” από νεαρή ηλικία λόγω του πατέρα του. Έχοντας εκτροδακτυλία στη σοβαρότερή της κατάσταση ο Grady δυσκολευόταν να περπατήσει και γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούσε αρκετά τα χέρια του, για να περπατήσει αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλη δύναμη στο ανώτερο μέρος του σώματός του.

Ωστόσο, σαν άνθρωπος αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνος και επιθετικός. Ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και υπάρχουν μαρτυρίες ότι κακομεταχειριζόταν την οικογένειά του. Μάλιστα, πριν το γάμο της κόρης του το 1978 δε δίστασε να δολοφονήσει τον αρραβωνιαστικό της. Εξαιτίας της έλλειψης σωφρονιστικών εγκαταστάσεων για την πάθησή του δεν μπήκε φυλακή και γι’ αυτό απλά τέθηκε υπό παρακολούθηση. Μερικά χρόνια αργότερα η οικογένειά του προσέλαβε έναν πληρωμένο δολοφόνο, για να τον σκοτώσουν μην μπορώντας να ανεχθούν άλλο την επιθετική συμπεριφορά του.

Η γυναίκα με τα 4 πόδια

Η Myrtle Corbin ήταν μια γυναίκα η οποία είχε 4 πόδια. Τα 2 ήταν δικά της και τα άλλα 2 ανήκαν στη δίδυμη αδερφή της η οποία όμως αναπτύχθηκε από την μέση και κάτω. Ήταν μια πολύ σπάνια κατάσταση και, παρόλο που είχε 4 πόδια εμφανισιακά, μόνο το 1 ήταν πλήρως λειτουργικό. Αυτή η σουρεαλιστική της εμφάνιση κατάφερε να της αποδίδει 450 δολάρια τη βδομάδα.

Στην ηλικία των 19 ετών παντρεύτηκε ένα γιατρό και τότε έγινε μια ακόμη διαπίστωση. Η Myrtle είχε 2 γυναικεία γεννητικά όργανα! Απέκτησε παιδιά και υπήρχαν οι φήμες ότι κάποια τα απέκτησε από τον έναν γυναικείο κόλπο και κάποια από τον άλλον.

*το παρόν άρθρο δεν κρίνει ούτε θίγει συγκεκριμένους ανθρώπους και έχει καθαρά ενημερωτικό περιεχόμενο.

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

Εικόνες: Gabriele Haffner, Valérie 92700, janwillemsen

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.