Το μυστήριο γύρω από το τέρας του Λοχ Νες

Ο μύθος λέει ότι στη λίμνη Λοχ Νες (Loch Ness) στα Χάιλαντς της Σκωτίας κατοικεί ένα τέρας ή πλάσμα με όνομα Νέσι (Nessie). Συνήθως περιγράφεται μεγάλο σε μέγεθος με το χαρακτηριστικό του να είναι ο μακρύς λαιμός του μοιάζοντας με έναν πλησιόσαυρο. Πώς προέκυψε όμως αυτός ο διάσημος θρύλος;

Καταρχάς, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι πρώτες αναφορές περί θαλάσσιου τέρατος στο Λοχ Νες ήταν τον 6ο αιώνα μ. Χ. Η «ιστορία» αναφέρει πως ο Saint Columba (Άγιος Κολούμπα) αντίκρισε κάποιους ντόπιους να θάβουν έναν άνθρωπο τον οποίο «καταβρόχθισε» ένα θαλάσσιο τέρας. Έτσι, ο Saint Columba έστειλε κάποιον ακόλουθό του στον ποταμό. Το τέρας έφτασε κοντά του, αλλά ο Saint Columba με θαυματουργό τρόπο απώθησε το τέρας.

Σύμφωνα με τον μοντέρνο θρύλο το τέρας πήρε τα φώτα της δημοσιότητας από το 1933 κι έπειτα. Εκείνη την περίοδο άρχισαν να γίνονται διάφορες αναφορές και η εφημερίδα Inverness Courier δημοσίευσε ένα άρθρο στις 2 Μαΐου 1933 που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σύμφωνα με το οποίο η Aldie Mackay είδε ένα μεγάλο πλάσμα κοντά στη λίμνη την ώρα που εκείνη και ο σύζυγός της οδηγούσαν στο δρόμο. Στις 12 Νοεμβρίου του 1933 ο Hugh Gray ήταν ο πρώτος φωτογράφος του υποτιθέμενου τέρατος. Ωστόσο, η φωτογραφία ήταν θολή και εκτιμάται ότι φαίνεται ένα κεφάλι σκύλου με πιο προσεκτική ματιά.

Η πιο επίσημη φωτογραφία του τέρατος τραβήχτηκε από τον γυναικολόγο Robert Kenneth Wilson κι έμεινε γνωστή ως «Η φωτογραφία του χειρουργού» (surgeon’s photograph), επειδή ήθελε ο ίδιος να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο «χειρουργός» κοίταζε την λίμνη όταν ξαφνικά είδε ένα περίεργο πλάσμα. Γρήγορα τράβηξε τέσσερις φωτογραφίες, αλλά μόνο οι δύο ήταν αντιπροσωπευτικές. Η πρώτη έδειχνε ένα μικρό κεφάλι και την «πλάτη» του τέρατος -η πιο διάσημη-, ενώ η δεύτερη ένα παρόμοιο κεφάλι σε θέση βουτιάς.

surgeon’s photograph

Έκτοτε ξεκίνησαν διάφορες ερασιτεχνικές έρευνες και από το 1960 ξεκίνησαν διάφορες αποστολές σόναρ στη λίμνη από βρετανικά πανεπιστήμια δίχως κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, διότι δεν βρέθηκε τέρας.

Για εξήντα χρόνια η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελούσε απόδειξη περί ύπαρξης του τέρατος με αρκετές όμως αμφισβητήσεις. Ωστόσο, από το 1994 η φωτογραφία αποδείχθηκε απάτη. Περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο του 1999 Nessie – the Surgeon’s Photograph Exposed. Το πλάσμα φαίνεται πως ήταν κάποιο παιχνίδι-υποβρύχιο κατασκευασμένο από τον Christian Spurling.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και διάφορες εξηγήσεις για το τι μπορεί να αντίκρισαν οι άνθρωποι -πέρα της διάσημης φωτογραφίας- όταν εννοούσαν τέρας. Οι βασικές αιτιολογήσεις είναι ότι μπορεί να πρόκειται για παρερμηνεία κάποιου γνωστού ζώου ή αντικειμένου ή κάποιο οπτικό εφέ. Μολαταύτα, μέχρι σήμερα παραμένει ένας διάσημος θρύλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Πηγές:

https://www.britannica.com/topic/Loch-Ness-monster-legendary-creature

https://en.wikipedia.org/wiki/Loch_Ness_Monster

https://www.history.com/this-day-in-history/loch-ness-monster-sighted

Εικόνες: luvi

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.