Ήξερες τον στοιχειωμένο πίνακα του eBay;

Ίσως κανείς δεν θα περίμενε πως μια φωτογραφία των παιδικών χρόνων θα δημιουργούσε ένα «στοιχειωμένο» πίνακα που θα γίνει ένας μύθος του διαδικτύου!

Αν και ο πίνακας υπήρχε από τη δεκαετία του ‘70, η εξέλιξη του διαδικτύου και συγκεκριμένα το e-bay τον έκανε ξανά διάσημο το 2000, όταν ο πίνακας έκανε την επανεμφάνισή του. Ποιο είναι το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον πίνακα;

Ο δημιουργός του πίνακα είναι ο Bill Stoneham και το όνομα του πίνακα “Hands Resist Him”, μια έμπνευση από ένα ποίημα. Ο πίνακας απεικονίζει ένα αγόρι και δίπλα του μια γυναικεία κούκλα. Από πίσω τους υπάρχει μια γυάλινη πόρτα στην οποία υπάρχουν χέρια που «πιέζουν» ή ακουμπούν το τζάμι. Στην πραγματικότητα ο δημιουργός, Bill, χρησιμοποίησε μια φωτογραφία των παιδικών του χρόνων, όταν ήταν 5 ετών στο διαμέρισμα στο Chicago – να τονιστεί ότι ζούσε σε ορφανοτροφείο τους πρώτους 9 μήνες της ζωής του. Ο Bill συνήθιζε να παίζει με ένα κορίτσι της γειτονιάς και οι γονείς του κάποια μέρα απαθανάτισαν τη στιγμή. Σύμφωνα με τον Bill, τα χέρια είναι οι «άλλες ζωές», η γυάλινη πόρτα, το λεπτό πέπλο ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Το κορίτσι-κούκλα είναι ένας φανταστικός σύντροφος, ή απλά ένας «οδηγός» σε αυτό το φανταστικό κόσμο. (Μπορείτε να δείτε τον πίνακα εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hands_Resist_Him)

Ωστόσο ο πίνακας μεταξύ του 1978 – 1984 φημολογείται ότι συνδέεται με 3 θανάτους – το 1978 ο κριτικός τέχνης Henry Seldis, το 1981 ο ιδιοκτήτης γκαλερί Feingarten και το 1984 ο John Marley, γνωστός από την ταινία “The Godfather”. Όλοι φαίνεται να είχαν άμεση σχέση με τον πίνακα.

Ύστερα από μερικά χρόνια «ηρεμίας» ο πίνακας επανεμφανίζεται το 2000 στο eBay – τη γνωστή πλατφόρμα αγορών. Ο πωλητής έγραφε χαρακτηριστικά:

«Όταν λάβαμε αυτό τον πίνακα, θεωρήσαμε ότι ήταν τέχνη». «Ένα πρωινό η 4μιση ετών κόρη ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά στον πίνακα τσακώνονταν και ερχόντουσαν στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Ο πατέρας του κοριτσιού τοποθέτησε κάμερα για να αποδείξει στην κόρη ότι δεν συνέβη τίποτα. Ωστόσο αυτό που φάνηκε ήταν το αγόρι να σέρνεται από τον πίνακα. Αυτές οι λεπτομέρειες έστρεψαν το ενδιαφέρον των αγοραστών και η αγγελία του πίνακα είχε περισσότερες από 30.000 εμφανίσεις – ένα υψηλό νούμερο αν σκεφτούμε ότι το διαδίκτυο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο την εποχή εκείνη. Από τότε ο πίνακας αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη γκαλερί, Kim Smith, έναντι του ποσού των $1.025. Ο πίνακας έμεινε γνωστός από τότε ως «Ο στοιχειωμένος πίνακας του eBay». Ο νέος ιδιοκτήτης σε συνέντευξή του μετά την αγορά του πίνακα ανέφερε:

«Μακάρι να μπορούσα να αναφέρω κάποιο παράξενο συμβάν του πίνακα… αλλά το ασυνήθιστο που συνέβη ήταν τα e-mail που ακολούθησαν… προσευχές, οδηγίες πώς να εξορκίσω το κακό…»

Ο ιδιοκτήτης, Smith, δεν έχει αναφέρει κάτι ασυνήθιστο αρκετά χρόνια μετά την αγορά του πίνακα. Αξίζει να τονιστεί ότι μετά το 2000 έχουν δημιουργηθεί άλλοι 3 παρόμοιοι πίνακες. Στον έναν το κορίτσι είναι πραγματικό, ενώ το αγόρι είναι πλέον ηλικιωμένος.

Πηγές:

https://www.dailydot.com/irl/hands-resist-him-haunted-ebay-painting/

https://www.stonehamstudios.com/haunted

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.