Wicca: Το δημοφιλέστερο παρακλάδι του σύγχρονου παγανισμού

Η Wicca (Γουίκα) είναι ένα παρακλάδι του παγανισμού, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι μόδα, λόγω της σχέσης του με τη μαγεία. Οι πιστοί της αυτοαποκαλούνται μάγοι και μάγισσες και βασίζονται στη φύση και στη δύναμή της. Ποια είναι όμως, αυτή η θρησκεία και πόσο παλιά είναι;

Η Wicca θεωρείται μια σύγχρονη ερμηνεία των προχριστιανικών παραδόσεων, αν και ορισμένοι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι έχουν άμεση γραμμή με τις αρχαίες πρακτικές. Έχει επίσης κάποια κοινά με τον Δρυιδισμό στο περιβαλλοντικό του στοιχείο και θεωρείται η έμπνευση του κινήματος της θεάς στην πνευματικότητα. Η Wicca και η Witchcraft είναι μέρη του ευρύτερου σύγχρονου παγανιστικού κινήματος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Δρυίδες και ειδωλολάτρες. Όλα αυτά τα πνευματικά μονοπάτια, όπως τα αναφέρουν οι ειδωλολάτρες, βασίζουν τις πρακτικές τους σε προχριστιανικές θρησκείες και πολιτισμούς.

Η συγκεκριμένη θρησκεία μπορεί να ασκείται ατομικά ή από μέλη ομάδων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των ατόμων και των ομάδων που ασκούν την Wicca. Πολλοί πιστεύουν σε δύο θεούς, λατρεύοντας τόσο μια θεά όσο και έναν θεό (μερικές φορές αναφέρονται ως Θεά Μητέρα και Κερασφόρος Θεός). Άλλοι Wiccans είναι άθεοι, πανθεϊστές, πολυθεϊστές ή με σεβασμό προς τους θεούς και τις θεές ως αρχέτυπα σύμβολα και όχι ως πραγματικά ή υπερφυσικά όντα. Οι τελετουργίες στη Wicca περιλαμβάνουν συχνά διακοπές με επίκεντρο τις φάσεις της σελήνης, ηλιακές ισημερίες και ηλιοστάσια, στοιχεία όπως η φωτιά, το νερό, η γη και ο αέρας και τελετές μύησης.

Ουσιαστικά, είναι μια σύγχρονη παγανιστική θρησκεία που βασίζεται στη φύση. Αν και τα τελετουργικά και οι πρακτικές ποικίλλουν μεταξύ των ανθρώπων που ταυτίζονται ως Wiccans, οι περισσότερες παρατηρήσεις περιλαμβάνουν την τιμή ενός θεού και μιας θεάς και την ενσωμάτωση της βοτανολογίας και άλλων φυσικών αντικειμένων σε τελετουργίες. Οι Wiccans ασκούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με έναν ηθικό κώδικα και πολλοί πιστεύουν στη μετενσάρκωση.

Ο Τζέραλντ Γκάρντνερ ήταν εκείνος που εφηύρε το όνομα Wicca, αναφέροντας το για πρώτη φορά στο βιβλίο του με τίτλο «Witchcraft Today», το 1954. Ο ίδιος το έγραψε ως «Wica», με το δεύτερο «c» να προστίθεται το 1960. Θεωρείται ο ιδρυτής της Wicca και γεννήθηκε το 1884, βόρεια του Λίβερπουλ στην Αγγλία. Ένας παγκόσμιος ταξιδιώτης με ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό, ο Γκάρντνερ άκουσε για πρώτη φορά τη λέξη «Wica» που χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1930, όταν συναντήθηκε με έναν πιστό στην Αγγλία. Μυήθηκε στην ομάδα το 1939. Σύμφωνα με εκείνον, η λέξη προήλθε από τα Σκωτσέζικα-Αγγλικά και σημαίνει «σοφοί άνθρωποι».

Ο Γκάρντνερ γνώρισε τον διάσημο αποκρυφιστή Άλειστερ Κρόουλι το 1947. Όταν ο Γκάρντνερ έγραψε επίσημα τις τελετουργίες της Wicca, άντλησε έντονα στοιχεία από τα τελετουργικά του Κρόουλι, που χρονολογούνται από το 1912. Οι δύο άνδρες είχαν παρόμοιες ιδέες. Ο Κρόουλι είχε προτείνει, το 1914, την ιδέα του σχηματισμού μιας νέας θρησκείας που θα αντλούσε από τις παλιές παγανιστικές παραδόσεις που λατρεύουν τη γη, τον εορτασμό των ισημεριών και των ηλιοστασίων και άλλα χαρακτηριστικά της λατρείας που βασίζονται στη φύση.

Αν και πολλοί Wiccans ισχυρίζονται ότι αντλούν έμπνευση από αρχαίους πολιτισμούς, όπως οι προχριστιανικές αγγλοσαξονικές και κελτικές παραδόσεις, μπορεί να θεωρηθεί πολύ ως θρησκεία της εποχής μας. Η Θεά παρέχει ένα γυναικείο πρόσωπο για το θείο, ελκυστικό για τις φεμινίστριες και εκείνες που αναζητούν τη «δύναμη των κοριτσιών», γνωστό ως «girl power».

Η Μάρθα Καντιδάκη γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται, όμως, από τα Χανιά της Κρήτης. Είναι τελειόφοιτη Ι.ΙΕΚ στην ειδικότητα των παιδαγωγικών, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων. Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, παρακολουθώντας μαθήματα δια ζώσης. Στον ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να βλέπει ταινίες. Επίσης, πού και πού αθλείται. Στόχος ζωής για εκείνη, αποτελεί το να αφήσει το αποτύπωμά της στις ψυχές των ανθρώπων (είτε μέσω του επαγγέλματός της είτε μέσω των γραπτών της στο your e-articles και στο προσωπικό της blog αντίστοιχα). Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί στο Moonlight Tales το πρώτο της μυθιστόρημα.