Το Stablecoin ανήκει στην κατηγορία των κρυπτονομισμάτων και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κρυπτονόμισμα το οποίο συνδέεται με περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται πιο σταθερά σε αξία, όπως κάποιο νόμισμα ή χρυσός. Το stablecoin πρέπει να διατηρεί μια σταθερή αξία σε σχέση με το περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται, ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Το πιο γνωστό stablecoin θεωρείται το Tether (USDT) που διατηρεί μια σταθερή αξία με το αμερικάνικο δολάριο, δηλαδή για κάθε μια μονάδα από Tether ισοδυναμεί 1 αμερικάνικο δολάριο. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο stablecoin πλησιάζει αρκετά τον όγκο συναλλαγών του Bitcoin, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία ενός stablecoin μάλλον είναι χρήσιμη και απαραίτητη.
Πώς μπορεί να φανεί χρήσιμο το stablecoin; Η απάντηση είναι απλή! Εξαιτίας της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας που επικρατεί στα κρυπτονομίσματα, το stablecoin είναι ένας τρόπος να προστατευθεί κανείς από αυτές τις μεγάλες διακυμάνσεις και να έχει στην κατοχή του ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο.
Ωστόσο, επειδή στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, θα αναλύσουμε δύο σημαντικούς ρόλους που παίζει το stablecoin: ο πρώτος και πιο λογικός ρόλος είναι η αντιστάθμιση κινδύνου. Όποιος κάνει επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα για λόγους κερδοσκοπίας, προφανώς δεν θέλει να χάσει χρήματα. Το stablecoin δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να μετατρέψει το «αβέβαιο» κρυπτονόμισμα που έχει στην κατοχή του σε κάποιο stablecoin, προκειμένου να μην χάσει μέρος των χρημάτων του.
Επίσης, από άποψη χρόνου και αποδοτικότητας, συνήθως η μετατροπή σε stablecoin είναι λιγότερο χρονοβόρα και συνήθως πιο αποδοτική από το να μεταφερθούν τα χρήματα που επενδύθηκαν πίσω σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό (και πιθανόν μετά να χρειαστεί να τα μετατρέψει ξανά σε κρυπτονόμισμα, για να συνεχιστεί η επένδυση).
Ένας δεύτερος ρόλος, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός από οικονομικής άποψης, είναι η διατήρηση σταθερότητας σε περιόδους αβεβαιότητας σε μια κοινωνία! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα σε μια χώρα έχει αυξήσει κατακόρυφα τον πληθωρισμό, εξανεμίζοντας έτσι την αξία του εθνικού νομίσματος της χώρας. Αυτό έχει άμεση συνέπεια στον καταναλωτή, καθώς μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η αγοραστική του δύναμη, δηλαδή τα αγαθά που μπορεί να αγοράσει με τα χρήματα που έχει στην κατοχή του.
Εδώ, λοιπόν, η χρήση ενός stablecoin, εφόσον είναι εφικτή, μπορεί να σώσει την κατάσταση. Ειδικότερα, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις συνήθως η κυβέρνηση ασκεί έλεγχο στα κεφάλαια των πολιτών, απαγορεύοντας ακόμα και να τα βγάλουν έξω από τη χώρα. Έτσι, προκειμένου να αποφύγει ο καταναλωτής-πολίτης την υποτίμηση του εθνικού του νομίσματος, μπορεί να μετατρέψει το νόμισμα σε stablecoin εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια σταθερή αξία στα χρήματά του ή ακόμα και στην περιουσία του. Μια πρόσφατη περίπτωση είναι εκείνη της Βενεζουέλας που δημιούργησε το κρυπτονόμισμα Petro, το οποίο βασίζεται σε φυσικούς πόρους της χώρας (πετρέλαιο).
*Το παρόν άρθρο βασίζεται σε αναφορές γύρω από τα κρυπτονομίσματα και έχει ενημερωτικό περιεχόμενο. Δεν αποτελούν απόψεις του αρθρογράφου και, σε καμία περίπτωση, παρότρυνση για κινήσεις αγοράς ή κερδοσκοπίας.
Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου
Πηγές:
Guide to Stablecoin: Types of Stablecoins & Its Importance
https://www.petro.gob.ve/eng/home.html
https://www.investopedia.com/tech/goldpegged-vs-usdpegged-cryptocurrencies/