Ευρ. Επιτροπή: Ύφεση -9,7% στην Ελλάδα – 160.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο

Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την εαρινή εκτίμηση. Συγκεκριμένα για το 2020 η εκτίμηση για την ύφεση στη χώρα μας φτάνει σε νούμερο το -9,7%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 19,9%. Παρόλο που έχουν παρθεί μέτρα για την προστασία της αγοράς εργασίας, 160.000 θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη και συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν μεγέθυνση 7,9% και η ανεργία αντίστοιχα παρουσιάζει μείωση φτάνοντας στο 16,8%.

Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται ισχυρός σε τομείς όπως ο τουρισμός, όπως και στο υψηλό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα. Εξίσου σημαντικό θα είναι και το πρόβλημα στις εξαγωγές , εξαιτίας της ίδιας της φύσης της κρίσης. Επίσης, αναμένεται και ένα σημαντικό έλλειμμα για το 2020.

Σχετικά με την οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά το πρωτοφανές ποσοστό 7¾ % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6¼ % το 2021. Η οικονομία της Ε.Ε. προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7½ % το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6 % το 2021. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση της Ευρωπαϊκής οικονομίας από το 1930.

Πηγή: European Commission – 06/05/20

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.