Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1 που ήταν προηγουμένως, με τις προοπτικές του να παραμένουν σταθερές. 

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνει μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αντιστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

Επίσης, ο οίκος συμπληρώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού βραχυχρόνια, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση για το 2020 στο 9% περίπου, αλλά με σημαντική ανάκαμψη το 2021.

Ωστόσο να τονίσουμε ότι η βαθμίδα Ba3 θεωρείται σύμφωνα με τον οίκο Moody’s ότι περιλαμβάνει κερδοσκοπικά στοιχεία και σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά με την αναβάθμιση της χώρας μας:

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

Πηγή: Moody’s, Υπ. Οικονομικών – 07/11/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!