Έρευνα: 1 ώρα αργότερα στο σχολείο, καλύτερα αποτελέσματα!

Ένα ενδιαφέρον «πείραμα» πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Γερμανίας στην προσπάθεια να εξηγήσουν οι ερευνητές κατά πόσο ωφελεί τους μαθητές περισσότερος ύπνος. Έτσι, σε ένα λύκειο της Γερμανίας δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν πότε θα πηγαίνουν σχολείο, δηλαδή κανονικά στην ώρα τους ή μια ώρα αργότερα;

Κατά μέσο όρο οι μαθητές αποφάσισαν να εφαρμόζουν το μέτρο «1 ώρα αργότερα» περίπου 2 φορές τη βδομάδα. Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο είχαν 1 ώρα περισσότερο ύπνο και τα στοιχεία έδειξαν συνολικά θετική επίδραση. Σύμφωνα με δηλώσεις των μαθητών οι περισσότεροι πραγματοποιούσαν καλύτερο ύπνο και ήταν περισσότερο συγκεντρωμένοι στο μάθημα. Ωστόσο η διάρκεια του ύπνου δεν αυξήθηκε σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά αυτός ο νέος τρόπος διαχείρισης των πρώτων ωρών στο σχολείο φαίνεται να ικανοποίησε τους μαθητές.

Η ευελιξία του συγκεκριμένου ωραρίου στο σχολείο βασίστηκε στο λεγόμενο Dalton Plan. Οι μαθητές που επιλέγουν να παραλείψουν την πρώτη ώρα του σχολείου, την αναπληρώνουν μέσα από project και υλικό τον ελεύθερό τους χρόνο. Η έλλειψη ύπνου στους εφήβους έχει συσχετιστεί με κίνδυνο ατυχήματος αλλά και άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτη και πολλά άλλα.

Πηγές:

Eva C Winnebeck, Maria T Vuori-Brodowski, Anna M Biller, Carmen Molenda, Dorothee Fischer, Giulia Zerbini, Till Roenneberg. Later school start times in a flexible system improve teenage sleepSleep, 2019; DOI

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.