Φινλανδία: σχολείο και διασκέδαση μπορούν να συνυπάρξουν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχουν παιδιά που ξυπνούν με όρεξη να πάνε σχολείο και τελειώνοντας να ανυπομονούν για το επόμενο μάθημα; Ναι, κι όμως υπάρχουν! Είναι τα παιδιά της Φινλανδίας! Η Φινλανδία, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, κρατάει σταθερά την πρωτιά ως χώρα με το καλύτερο και αποδοτικότερο εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως. Ας δούμε, λοιπόν, πώς περνούν την σχολική καθημερινότητά τους οι Φινλανδοί μαθητές.

Πρώτα απ’ όλα, το δημοτικό σχολείο ξεκινάει, όταν τα παιδιά κλείσουν τα 7 τους χρόνια, έχοντας προλάβει δηλαδή να ευχαριστηθούν το παιχνίδι που είναι απαραίτητο στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και, εκτός από τα σχολικά βιβλία, περιλαμβάνει όλα τα σχολικά είδη, μεσημεριανό φαγητό, ιατρική περίθαλψη και συμβουλευτική. Οι ολιγάριθμες αίθουσες διδασκαλίας προάγουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άψογη συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφορετικών δυνατοτήτων. Οι δάσκαλοι της Φινλανδίας θεωρούνται οι πιο καταρτισμένοι παγκοσμίως μιας και όλοι διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα.

Το μοντέλο εκπαίδευσης της Φινλανδίας δίνει μεγάλη προσοχή στους μαθητές που εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες σε σημείο που σε πολλές περιπτώσεις ορίζεται ειδικό μάθημα ακόμη και για ένα παιδί! Η υποχρεωτική εκπαίδευση διαρκεί 9 χρόνια και περιλαμβάνει δημοτικό και γυμνάσιο τα οποία θεωρούνται ένα ενιαίο σχολείο, ώστε να μην στρεσάρονται οι μαθητές κατά την διάρκεια κανενός μεταβατικού σταδίου. Τα μαθήματα διαρκούν 4 ώρες και γίνονται σε καλοσχεδιασμένες αίθουσες που διαθέτουν βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό, όπως διαδραστικούς πίνακες, προτζέκτορες και πιάνο!

Οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να κάθονται στα θρανία τους ,αλλά σε καναπέ, αν νιώθουν πιο άνετα, ακόμη και στο πάτωμα! Όταν το επιτρέπει ο καιρός, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν και στην φύση. Π.χ. η κατασκευή μιας φωλιάς αποτελεί μάθημα Γεωμετρίας, Μαθηματικών και μελέτης του Περιβάλλοντος και η συνέντευξη από την γιαγιά που έζησε το 1950 μια εργασία για το μάθημα της Ιστορίας! Τα διαλείμματα είναι μεγάλα και θεωρούνται απαραίτητα, για να ασκηθούν οι μαθητές και να «πάρουν καθαρό αέρα» ακόμη και μέσα στον παγωμένο χειμώνα. Οι εργασίες για το σπίτι δεν ξεπερνούν ποτέ το μισάωρο, γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας σέβεται την ανάγκη των μαθητών για παιχνίδι, ξεκούραση και ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές.

Κατά την διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν υπάρχουν κανενός είδους εξετάσεις και η βαθμολογία, που είναι προφορική, ανακοινώνεται μόνο στους μαθητές, για να παρακινηθούν σε καλύτερη μάθηση κι όχι για να συγκριθούν μεταξύ τους. Μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση ακολουθεί η δευτεροβάθμια, η οποία περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου επαγγελματική και γενική εκπαίδευση και τέλος, στα 18, οι μαθητές δίνουν τις τελικές εξετάσεις, για να εισαχθούν στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο. Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται μετά από έλεγχο δεδομένων (γεννήσεις, μεταναστευτική ροή, γήρανση πληθυσμού κ.τ.λ.) που στέλνονται από σχολεία και δήμους όλης της χώρας.

Η παγωμένη χώρα του Βορρά ξέρει καλά να «καλλιεργεί» την αγάπη για μάθηση και απόδειξη για την αποτελεσματικότητα του συστήματός της είναι η πρωτιά στους διεθνείς διαγωνισμούς! Η εκπαίδευση για τους Φινλανδούς είναι φιλοσοφία και στάση ζωής! Αν δεν μπορούμε λοιπόν να τους μιμηθούμε, ας τους θαυμάσουμε!

Πηγές:

https://www.bbc.com/

Grossman, Samantha. “And the World’s Most Educated Country Is…”.

“Background for Finnish PISA success”. Minedu.fi. Archived from the original on 2013-01-08. Retrieved 2012-08-07

Εικόνες: Anders Ruff Custom Designs

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!