Σχολικός εκφοβισμός: Ένα διαδεδομένο φαινόμενο

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς το «bullying» δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Το έχουμε ακούσει στις ειδήσεις, το έχουμε συζητήσει σε παρέες , το έχουμε δει από κοντά και μακριά και χειρότερα μπορεί έμμεσα ή άμεσα να το έχουμε βιώσει!

Ο εκφοβισμός ορίζεται ως «επαναλαμβανόμενη βία από ανικανότητα του θύματος να αμυνθεί και να προστατέψει τον εαυτό του». Ειδικότερα, ο όρος εκτός από την επιθυμία ενός ατόμου να βλάψει κάποιον άλλο, προϋποθέτει την ασυμμετρία δύναμης (σωματικής ή ψυχολογικής), την ευχαρίστηση του επιτιθέμενου καθώς και την αίσθηση καταπίεσης ή ταπείνωσης από την πλευρά του θύματος.

Πέραν όμως από τους ορισμούς , χαρακτηριστικά και αιτίες εμφάνισης αυτού του φαινόμενου που δίνονται από έρευνες είναι αναμφισβήτητο ότι όλο και περισσότερο εμφανίζεται στα σχολεία και τις γειτονιές μας και δυστυχώς… βρίσκεται σε έξαρση. Μας ανησυχεί για λίγο αλλά μετά το ξεχνάμε. Συνεχίζουμε την καθημερινότητα μας αγνοώντας τα προβλήματα των άλλων.

Ίσως όμως, βλέποντας κάποια στατιστικά στοιχεία να αντιληφθούμε και την πραγματικότητα όπως είναι. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει διεξαχθεί μεγάλος αριθμός ερευνών στις οποίες προκύπτει ότι τα ποσοστά των μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης που έχουν συμμετάσχει σε περιστατικά σχολικής βίας κυμαίνονται από 46,3 % έως 58,9%. Οι μισοί και πάνω μαθητές!!

3 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σε Γυμνάσια και Λύκεια, με το συντριπτικό ποσοστό των εμπλεκόμενων να είναι αγόρια. Ειδικότερα, το 30,6% των περιστατικών αφορά μόνο αγόρια, ενώ μόλις στο 3,18% εμπλέκονται μόνο κορίτσια.

Στη χώρα μας! Όχι στο εξωτερικό!

Ωστόσο, γίνεται έντονος λόγος και για ένα απροσδιόριστο «σκοτεινό» αριθμό περιστατικών. Ο λόγος;

Δεν καταγγέλλονται από τους δασκάλους ή τους διευθυντές των σχολείων, προκειμένου να διατηρηθεί το κύρος του σχολείου. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έχουν υποστεί σχολική βία αναφέρουν το γεγονός και οι περισσότεροι απευθύνονται σε φίλους και λιγότερο σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η λύση είναι απλή. Δράσε , μίλα, προβληματίσου! Την επόμενη φορά που θα δεις κι ακούσεις σε ένα σχολείο ή έξω από αυτό ή και ακόμη στα μέσα δικτύωσης κάτι ανάλογο κινητοποιήσου! Η σιωπή δεν διορθώνει ούτε αλλάζει κάτι.

(Τα στοιχεία ενημερώθηκαν στις 1/9/17)

Είμαι Παιδαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Ολοκλήρωσα τις πτυχιακές μου σπουδές στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2015 και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με τίτλο Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση το 2017. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης. Τον ελεύθερό μου χρόνο,μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω βιβλία και να γυμνάζομαι..